Maavalitsuses tutvustati “Kiindumushäirega last” (2)

TEADMISI OMANDAMAS: Ervin Raudsik Lääne-Saare vallast ja Katrin Keso-Vares Kuressaare linnavalitsusest eilsel raamatuesitlusel Saare maavalitsuses. Foto: Tambet Allik

TEADMISI OMANDAMAS: Ervin Raudsik Lääne-Saare vallast ja Katrin Keso-Vares Kuressaare linnavalitsusest eilsel raamatuesitlusel Saare maavalitsuses. Foto: Tambet Allik

Eile esitleti Saare maavalitsuses taanlase Niels Peter Rygaardi raamatut “Kiindumushäirega laps”. Selles räägitakse lastest, kes sünnist kuni kolmanda eluaastani pole saanud oma vanemaga turvalist kontakti.

Esitlusel näidati katkendit Venemaal tehtud filmist, kus kasvataja räägib, kui tore on elu lastekodus: “Lapsed on toidetud, neil on soe tuba, nende eest hoolitsetakse.”

Seejärel näidatakse kaadreid, kuidas umbes aastased lapsed, kes on kokku puutunud vaid tööga üle koormatud kasvatajatega, on arengus maha jäänud. Filmis võrreldakse emotsionaalse sideme puudumist aatomikiirgusega, mis pärsib närvisüsteemi.

Edaspidises elus ei tunneta selline laps enam oma kehaga kontakti. Kui selline laps kukub vette, siis ei hakka ta rabelema, vaid vajub vaikselt põhja, väideti filmis. Sellised lapsed vajavad palju turvalisust, kindlat rutiini. Neid saab aidata, aga täit kindlust selles osas pole.

Raamatuesitlusel osalenud Kuressaare linnavalitsuse juhtumikorraldaja Katrin Keso-Vares tunnistas, et on selliste lastega kokku puutunud koolis töötades.

“Saaremaal ma ei tea, et oleks suur probleem hüljatud väikelastega. Aga Eestis tervikuna on vanemliku hoolitsuseta lapsi umbes kuue tuhande ringis,” rääkis ta.

Täiskasvanud peavad neisse lastesse sisendama positiivsust, kuigi nende hinges olevate aukude kinnilappimine on raske. Kooli jaoks on nad pigem väga tülikad õpilased. “Kiindumus oleks nagu aken, mis on sündides pärani avatud, mis kuni kolmanda eluaastani tasahilju sulgub,” tsiteeris ta taani autori raamatut.

Praktilise teraapia käsiraamatut tutvustas saarlastele MTÜ Igale lapsele Pere.

Print Friendly, PDF & Email