Karjas alustab limonaaditehas (6)

VANAST SAAB UUS: Uued aknad on tulevane tootmishoone osaliselt ette saanud, kuid tööd on veel küll, rääkis Juhan Kanemägi. Foto: Tambet Allik

VANAST SAAB UUS: Uued aknad on tulevane tootmishoone osaliselt ette saanud, kuid tööd on veel küll, rääkis Juhan Kanemägi. Foto: Tambet Allik

Kui kõik läheb plaanipäraselt, saab juba sel suvel maitsta Karja külas naturaalsest õunamahlast toodetud limonaadi.

Öun Drinks OÜ tootmisjuht Juhan Kanemägi, kes lõpetas eelmisel aastal Tallinna tehnikaülikoolis toidutehnika ja tootearenduse magistrantuuriõpingud, teeb koos kolme partneriga ettevalmistustöid Lao kinnistul asuva hoone rekonstrueerimiseks. “Ise oleme teinud algtöid, aga siia tuleb esiteks ehitada korralik vahelagi ja põrand ning seinad vajavad viimistlust,” ütles ta.

Leping ehitajaga on sõlmimisel, kuid mõningaid detaile me veel arutame, selgitas Kanemägi, kelle sõnul võiksid ehitustööd alata lähima kuu jooksul. Limonaaditootmiseks vajalikud seadmed on tellitud ja peaksid üsna pea kohale jõudma. Ka veterinaar- ja toiduametiga on Kanemäe sõnul esmased põhimõttelised kooskõlastused tehtud.

“Karastusjookide hooaeg on nagu jäätiselgi suvel,” rääkis Kanemägi, seega on võetud eesmärk esimene limonaad juba sel suvel turule tuua. Limonaadi plaanitakse müüma hakata nii Saaremaal kui ka mandril. “Saaremaa turg jääb liiga väikeseks,” nentis Kanemägi. Ta selgitas, et õun pakub päris palju võimalusi, mistõttu tulevikuplaanid näevad ette ka teisi tooteid peale limonaadi. Täpsemalt selgub kõik aga praktika käigus, lisas Kanemägi.

Nii-öelda stardimahl, mis pärineb Viljandimaalt Polli külast, on ettevõttel sügavkülmas olemas. Edaspidi proovitakse võimalusel aga kohalike õuntega läbi ajada. “Me ei hakka sinna sisse mingisugust jama panema,” kinnitas Kanemägi, viidates, et suhkru ja muude lisaainetega, mis karastusjookide sisse käivad, nad liialdama ei hakka.

Esialgu hakkavad tehases tööle Juhan Kanemägi ja üks tema partneritest, Kristiina Pandre. “Peame ise tegema, ega muudmoodi saa,” tõdes Kanemägi ja lisas: “Edasist ei oska praegu prognoosida. Kõik sõltub ju sellest, mismoodi minema hakkab.” Seega töötajaid limonaadivabrikusse esialgu veel otsima ei hakata.

Esimesed sammud tootmise alustamiseks tehti umbes aasta eest. Ka õiget hoonet otsiti limonaadivabrikule pikalt. Otsustavaks sai Kanemäe sõnul vee ja kanalisatsiooni olemasolu. “Liitumissõlm asub sisuliselt maja otsas,” märkis ta.

Varem on Saarte Hääl kirjutanud, et Lao kinnistu andis ettevõttele rendile Leisi vald. Toona kandis Öun Drinks OÜ veel nime OÜ Fons Holding. Juhan Kanemägi selgitas, et nad kasutasid ära ühe partneri juba olemasolevat ettevõtet, mistõttu polnud vaja uut luua, vaid lihtsalt nime vahetada.

“Eesmärk on Saaremaale elama tulla. Praegu sõidan üsna palju Tallinna ja saare vahet,” rääkis Karja pagariäris müügijuhina töötav Juhan Kanemägi teisest põhjusest, miks tootmine just siia toodi. Ta lisas aga, et Karja Pagariäriga jääb ta seotuks tulevikuski. Ka Kanemäe partnerid on Saaremaaga seotud.

Print Friendly, PDF & Email