Aasta küla 2015 on Leedri küla (17)

JÄRJEPIDEVUS KESTAB: Leedri külavanem Indrek Tiitson koos abikaasa Jaanikaga. Foto: Reet Viira

JÄRJEPIDEVUS KESTAB: Leedri külavanem Indrek Tiitson koos abikaasa Jaanikaga. Foto: Reet Viira

Eile kuulutati Tornimäe rahvamajas Saaremaa Kodukandi arengupäeval välja Saaremaa aasta küla 2015. Väärika tiitli kuulutasid välja ja andsid üle tänukirja Saare maavanem Kaido Kaasik ja Saaremaa Kodukandi juhatuse liige Reet Viira.

“Komisjon leidis, et sellel külal on vana hing ja noor süda,” ütles “Aasta küla 2015” konkursi hindamiskomisjoni esimees Reet Viira. Ta lisas, et selle küla puhul väärib kindlasti esiletõstmist, et noored ei oota, et riik neile töökohad otsiks, vaid on need ise loonud.

“Mind paelus isiklikult see, et Leedri küla on otsekui lindgrenlik küla, kus kogukond hoiab oma inimesi,” lausus Viira, kelle sõnul on oluline ka see, et Leedri külas toodetakse kadakasiirupit, mis on jõudnud suurele turule. Terve Leedri küla on seetõttu omandanud n-ö kadakaaura, mis iseloomustab ju tervet Saaremaad. Samuti on külas ühiselt korda tehtud Anetsi tuulik, läinud aastal ehitati külakiik.

Ka üks suuremaid objekte, Leedri külaküün, valmis vabatahtlike abiga jpm. Leedri külas kestab ka järjepidevus. Külavanema ameti päris Urve Vakkerilt, kes koostab vabatahtlikult külakroonikat, tema väimees Indrek Tiitson. “See on südamlik ja kodune küla,” kinnitas Viira.

Hindamiskomisjoni kuulusid lisaks Reet Viirale Terje Aus Saarte koostöökogust, Veiko Viil Saaremaa omavalitsuste liidust ja Anne Jakunin Saare maavalitsusest. Tiitliga kaasnes Saare maavalitsuse tänukiri, Bauhofi kinkekaart 100 euro väärtuses ja Valjala seppade tehtud puitplaat, millel kiri “Saaremaa aasta küla 2015”. Leedri küla esindab Saare maakonda ka vabariiklikul külade konkursil.

Rahva lemmikküla tiitli sai rahvahääletuse tulemusena Külasema küla, mis edestas teisi suure häälteenamusega – 100 häält rohkem.

“Külasemal oli väga palju toetajaid, ka väljastpoolt meie maakonda,” märkis Reet Viira. Peale aasta küla ja rahva lemmikküla said eile heade koostööpartnerite tehtud kingituse ka kõik ülejäänud aasta küla nominendid: Kaarmise, Mustjala, Nihatu ja Vätta küla.

Print Friendly, PDF & Email