Tuul säästis Kudjape inimesi plastikuvabriku mürgisuitsust (FOTOD) (1)

TAEVAS SUITSUST MUST: Kudjapel möllanud tulelõõm paiskas mitme tunni jooksul taevasse mürgist suitsu, mis õnneks tänu soodsale tuulesuunale elamute peale ei kandunud. Foto: Tambet Allik

TAEVAS SUITSUST MUST: Kudjapel möllanud tulelõõm paiskas mitme tunni jooksul taevasse mürgist suitsu, mis õnneks tänu soodsale tuulesuunale elamute peale ei kandunud. Foto: Tambet Allik

“Sellist tuld kui siin, pole meil pikka aega enam olnud,” iseloomustas eile lõuna ajal Kuressaare läheduses Kudjapel klaasplastikutehases puhkenud tulekahju Saaremaa päästjate pealik Margus Lindmäe.

Kümblustünne tootva tehase töötajad said hoonest välja omal jõul. Kustutustöödel sai kergeid põletushaavu kaks tuletõrjujat. Õnneks puhus tuul eile päeval endise Kudjape prügila suunas ja seega ei levinud ka tulekolde mürgine suits Kudjape elurajooni. Siiski soovitasid päästjad ümbruskonna elanikel aknad, uksed ja ventilatsioonisüsteemid suletuna hoida.

Pärast põlengu kustutamist suitsust inimestele päästjate sõnul enam otsest ohtu polnud, kuid ebameeldiv hais võib piirkonnas püsida pikemat aega.

Margus Lindmäe sõnul põles viilhall, mis oli omakorda kokku ehitatud teise viilhalliga. Lisaks toorainele olid hoones vaigutünnid ja gaasiballoonid, mis plahvatasid. Sellest tekkinud kuumalainet oli tunda ka sadakond meetrit eemal.

Tööstushoones, kus tegutses ettevõte Composite Plus puhkes umbes poole ühe ajal eile päeval. Sündmuskohal räägitud versiooni kohaselt tekkis kahjutuli sädemest, millest süttis valuvorm. Töömeeste sõnul üritasid nad algul ise tuld pulberkustutitega kustutada, aga tule levik oli liiga kiire. Esimestena jõudsid kohale Kuressaare päästjad. Nende saabudes olid leegid juba hoone katusest väljas.

Viimase aja suurimale põlengule Saaremaal sõitsid veel Orissaare ja Kihelkonna komando päästjad ning Pihtla vabatahtlikud päästjad. Kuna kogu riiklik päästeressurss oli koondatud Kuressaare lähistele, kaeti maakonna turvalisust vabatahtlike päästjatega.

“Plastikutööstusele ongi iseloomulikud suured põlemiskoormused. Selle vastu võitleme me suurte jõududega. Seekord peame õppustel omandatut praktikas kasutama,” rääkis Margus Lindmäe.

Hoones oli sees vastvalminud jahtlaevakere, mis oleks tööplaani järgi kell neli pärastlõunal angaarist välja veetud.

Tuleleviku kiirust ilmestab tõsiasi, et tehase kõrvale pargitud sõiduautosid ei saanud ohutusse kaugusse viia, sest autovõtmed olid jäänud põlevasse halli. Suitsu tõttu pidid töö katkestama ka naabruses asuvad ettevõtted.

Eile Saaremaal viibinud Lääne päästekeskuse juht Ivari Kaldasaun tunnistas, et Saaremaa päästjate tegevust on ta varemgi näinud, aga mitte nii suure riskiastmega õnnetusel. Tema kinnitusel on kõik kemikaalide ja plastikute põlenguga seotud päästetoimingud äärmiselt kõrge raskusastmega.

“Tulekahju on intensiivne, põlemiskoormused lähevad hetkega kõrgeks ja põlemisgaasid on väga kuumad,” loetles ta. Lisaks olid hoones gaasiballoonid. Kõik need asjaolud tähendavad kõrgendatud riskikeskkonda.

Saarlaste tegutsemise hindas ta heaks. “Kui päästjad saabusid, oli hoone lausleekides ja kuigi kõrvalhoone oli vaid mõne meetri kaugusel, suudeti tule levik sinna ära hoida,” kiitis Kaldasaun päästjaid. “Silma jäi riiklike ja vabatahtlike päästjate hea koostöö. Valiti õige taktika. Rünnati väga agressiivselt kõikidest külgedest. Kokkuvõtvalt avanes sündmuskohal terviklikult väga ilus reageerimispilt.”

Print Friendly, PDF & Email