Lääne-Saare volikogu istungid jõuavad reaalajas internetti (1)

KASVÕI TELEFONIGA: Lääne-Saare volikogus on olemas igasugused võimalused nutividinate kasutamiseks. Pildil näitab  Indrek Teppan, kuidas projektorit saab juhtida näiteks mobiili abil. Valla õigusnõunik Liis Lepik saab järgmisel nädalal ristsed VOLIS-e süsteemiga, mille abil peaks volikogu info interneti teel operatiivselt inimesteni jõudma. Videosalvestuse proov tehti juba eelmisel istungil. Töötas. Foto: Raul Vinni

KASVÕI TELEFONIGA: Lääne-Saare volikogus on olemas igasugused võimalused nutividinate kasutamiseks. Pildil näitab Indrek Teppan, kuidas projektorit saab juhtida näiteks mobiili abil. Valla õigusnõunik Liis Lepik saab järgmisel nädalal ristsed VOLIS-e süsteemiga, mille abil peaks volikogu info interneti teel operatiivselt inimesteni jõudma. Videosalvestuse proov tehti juba eelmisel istungil. Töötas. Foto: Raul Vinni

Lääne-Saare vald võtab Saare maakonna omavalitsustest esimesena kasutusele VOLIS-e (kohaliku omavalitsuse volikogu/valitsuse infosüsteem) keskkonna, mis muu hulgas lubab näiteks volikogu istungeid internetis reaalajas vaadata.

Seni on Saaremaal VOLIS-e osalisi teenuseid kasutanud Kuressaare linnavalitsus, viies seal läbi kaasava eelarve küsitluse. Samuti kasutati VOLIS-t kolme valla ühinemisküsitluse raames.

Volikogude tasandil oleks Lääne-Saare vald riigi toel arendatava tarkvara esimene kasutaja. Pildi salvestamise osas on test juba tehtud ja volikogu eelmise istungi digitaalne salvestis on täiesti olemas.

Lääne-Saare valla IT-spetsialist Indrek Teppan ja õigusnõunik Liis Lepik ütlesid Saarte Häälele, et vallavolikogu järgmine istung on aadressil www.volis.ee nähtav kõigile. Järgmine istung toimub 11. veebruaril kell 15.

Kuid asi ei piirdu pelgalt volikogu istungite salvestamisega. VOLIS-e süsteemi võimalused on palju suuremad. Reedel valla esindajaid koolitanud VOLIS-e projektijuht Henri Pook rääkis võimalustest rahvaküsitluse läbiviimisest kuni volikogu täiesti paberivaba ja ka virtuaalse istungi läbiviimiseni. Eestis kasutab VOLIS-t juba mitu omavalitsust ja seda kasutatakse ka välisriikides.

Lääne-Saare vald hakkab VOLIS-t esialgu kasutama volikogu töös. Alates sellest, et volikogu istungeid saab reaalajas jälgida. Tulevikus peaks riistvara lisandumisel kogu volikogu töö muutuma paberivabaks ning volinik näeb eelnõusid jm tema ees olevast arvutist. Poogi sõnul on võimalik korraldada ka näiteks täiesti paberivabu salajasi hääletusi.

Indrek Teppan ütles, et esialgu saavad volinikud soovi korral kasutada oma isiklikku arvutit. Tulevikus loodetakse juba valla poolt soetada tahvelarvutid, mis oleksid siis volinike käsutuses. VOLIS-e arendus, mis töötab nutiseadmetes, on praegu arendamise lõppjärgus.

Vajadusel saab vald kasutada ka rahva arvamuse küsimise võimalusi. Henri Poogi sõnul on palju räägitud võimu ja rahva teineteisest kaugenemisest ja rahva arvamuse teada saamise keerukusest. VOLIS on tema sõnul hea võimalus seda lõhet vähendada.

Lääne-Saare vallale läheb VOLIS-e seadistamine ja koolitus maksma 500 eurot ja kasutamine ligi 60 eurot kuus.

Print Friendly, PDF & Email