Osilias koolitati tulevasi saare naisettevõtjaid (FOTOD) (1)

TORDIAEG: Kursuse lõpetamise puhul teevad ettevötlikud naised suu magusaks. Torti lõikavad Heili Varris ja Kaia Sink. Foto: Tambet Allik

TORDIAEG: Kursuse lõpetamise puhul teevad ettevötlikud naised suu magusaks. Torti lõikavad Heili Varris ja Kaia Sink. Foto: Tambet Allik

Kuressaare gümnaasiumi koolituskeskuses Osilia sai neljapäeva õhtul tunnistuse üle kahekümne naise, kes läbisid novembris alanud tasuta pilootkursuse “Ettevötlik saare naine”.

Projekti koordinaator ja Osilia juhataja Margit Düüna selgitas, et kursusel osalesid naised, kes alles soovivad ettevõtlusega alustada ja kel on mingit laadi oskused või ideed, millele oma ettevõte rajada. Näiteks oli osalenute seas naisi, kes teevad käsitööd, restaureerivad mööblit ja ka neid, kel plaan söögikoht avada.

“Kursus oligi mõeldud rohkem inspiratsiooniallikana, et ideed ja mõtted ettevõtteks vormida,” märkis Düüna.

Kursuslaste grupi kohta kasutas Düüna sõna “muhe”. Ta rääkis, et loengutes käidi hoolega ja õhkkond soodustas koostööd. Kursusel osalenud vahetasid Düüna sõnul ka kontakte ja plaanivad lausa kokkutulekut.

Kursuse maht oli 100 akadeemilist tundi, mille jooksul jagati teadmisi erinevatest valdkondadest alates turundusest ja äriplaani koostamisest kuni juriidiliste ja psühholoogiliste teemadeni välja.

Kaia Sink, kes sattus kursusele lehekuulutuse kaudu, ütles, et tema jaoks oli see täpselt õige asi õigel hetkel. “Olen alati mõelnud, et võiks teha midagi ise, kuna ei taha elu lõpuni palgatööline olla.” Selleks, et ettevõtluse vallas konkreetseid samme astuda, oli kursus Singi sõnul hea motivatsiooniallikas. Kaia Singil on olemas ka väga konkreetne äriidee, mida ta avaldada siiski veel ei soovinud. “Äkki õnnestub see varsti juba käima panna,” sõnas ta.

Heili Varris leidis koolitusel kinnitust oma plaanidele ettevõte luua. “Sain siit laiapõhjalisi teadmisi näiteks turunduse vallas, väga head lektorid olid meil,” ütles Varris, kes on töötanud raamatupidajana ja plaanib ka oma ettevõtte siduda eelneva töökogemusega.

Pilootkursusel testiti erinevaid õppemeetodeid. Näiteks psühhodraamal baseeruvaid rollimänge. “Psühhodraama on isiksuse ja grupi arendamise ning grupiteraapia meetod, mis pakub osalejatele võimaluse uurida üksikisikute probleeme, unistusi, püüdlusi ja suhteid situatsioonide läbimängimisel,” selgitas Margit Düüna.

Meetodi eesmärgid on muu hulgas loovuse ja läbilöögivõime arendamine ning parima tee leidmine tulevikueesmärkide saavutamiseks.

Pilootkursus toimus projekti “Women Fit 4 Business” raames, mida hakati ette valmistama 2012. aasta lõpus täiskasvanuhariduse kontaktseminaril Hispaanias. 2015. aasta juulis lõppevas projektis on kokku seitse partnerit seitsmest riigist (Küpros, Türgi, Hispaania, Saksamaa, Poola, Leedu ja Eesti), koordinaatori rollis on Osilia.

Projekti eesmärk on testida pilootkursuste raames täiskasvanuhariduse erinevaid õppemeetodeid, kaasates erinevaid sihtgruppe,” selgitas Margit Düüna. Rahvusvahelise projekti tulemusena valmib õppemeetoditest ja analüüsidest täiskasvanute koolitaja nii-öelda tööriistakohver, mille leiab internetist. Projekti rahastas Euroopa Liidu “Elukestva õppe” programmi Grundtvigi haru.

 

Print Friendly, PDF & Email