Lillad karud saavad üha popimaks (8)

Projektiga “Kiusamisest vaba lasteaed”, kus mudilased õpivad pisikese lilla karukese abiga oma kaaslastest hoolima, on liitunud peaaegu kõik Saare maakonna lasteaiad.

“Nüüd, kui Lümanda ja Kaali lasteaed on ka liitunud, peaksid kaasatud olema tõesti pea kõik meie lasteaiad,” rõõmustas projekti Saaremaa metoodikakeskusena tegutseva Kuressaare Pargi lasteaia direktor Riina Saar.

Saarlased on aktiivsed

“Mul on hea meel, et see väike lilla karu on siin Saaremaal endale sobiliku keskkonna leidnud,” kinnitas linnavalitsuse haridusnõunik Õilme Salumäe. “Kuigi kõik Kuressaare lasteaedade rühmad seda metoodikat veel ei kasuta, on kõigist lasteaaedadest osalus olemas.”

“Kogu Eesti kontekstis on Saare maakonna lasteaiad olnud ikka väga tublid ja aktiivsed,” leidis MTÜ Lastekaitse Liit projektijuht Liivia Tuvike. “Mis võiks vanematele parem olla teadmisest, et laps on turvalises kohas.”

Pargi lasteaia Liblikate rühma õpetaja Maire Ranna ja Mesimummi rühma õpetaja Kai Jürlau töös on lillad mõmmikud juba mõnda aega tähtsad tegelased.

Praegu Kai Jürlau hoole all olevad nelja-aastased mudilased tegid karukestega tutvust kahe-kolmesena.

“Alustasime kiindumussuhte loomisega, korraldasime mängulisi karuhommikuid, kus laps õppis oma uut sõpra hoidma ja talle turvatunnet pakkuma,” lausus Jürlau. Sageli seotakse rühma nn lilla-karu-hommikud nädala teemadega. Tähtis on, et pisikeste mõmmikute abiga käsitletaks igapäevaseid ja olulisi asju.

“Näiteks võtsime jutuks sodimise teema, kui üks laps teise pilti sodis,” rääkis Jürlau. “Teised lapsed ei hakanud süüdlasele näpuga näitama, ent süüdlane ise tundis end ära.”

Maire Rand alustas lillade mõmmikute metoodikaga toona nelja-viieste rühmas.

“Lapsed oskavad üksteisega rohkem arvestada küll,” leidis Rand. Tema sõnul panevad mudilased tähele, kui keegi halvasti käitub, ega häbene sellest teada anda. Elulisi teemasid käsitlevaid karukoosolekuid peavad lapsed tähtsaks ja ootavad neid. “Kätega rääkimist on poiste vahel ka vähemaks jäänud,” tõdes Rand.

“Selle metoodika puhul on kõige olulisem, et passiivsed pealtvaatajad hakkaksid sekkuma, kui kellelegi liiga tehakse,” lausus Kai Jürlau.

Jürlau ja Ranna sõnul on hea see, et karu abiga julgevad rääkida ka tagasihoidlikumad lapsed.

Eile hommikul olid Pargi lasteaeda kogunenud üheksa lasteaia õpetajad ja õpetaja abid – kokku 44 inimest –, et saada osa kahepäevasest koolitusest, mis mõeldud projektis osalevatele uutele rühmadele.

Märtsis tuleb õppepäev

Märtsis on kavas lasteaednike õppepäev, kus nad saavad vahetada metoodikaga seotud kogemusi, jutustada oma muredest ja rõõmudest ning koostööst lapsevanematega. Samuti saavad nad jälgida kahes rühmas peetavat karukoosolekut.

“Tähtis on, et õpetajad saaksid kindlustunnet, et nad teevad õigesti,” ütles Pargi lasteaia õppealajuhataja Külli Poom.

Lastekaitse liidu projekti “Kiusamisest vaba lasteaed” koolitusi korraldatakse kolmandat aastat, programmiga on liitunud 402 lasteaeda üle Eesti.

Print Friendly, PDF & Email