Tänavusel kandlepäeval oli rekordarv kanneldajaid (1)

Tänavusel kandlepäeval oli rekordarv kanneldajaid

RAHVAKANDLE ÕPITOAS: Vasakul Kertu Goidin ja Brita Ligi. Tüdrukud mängivad neil kanneldel esimest korda. Foto: Kalmer Saar

Laupäeval said Orissaare kultuurimajas kolmeteistkümnendat korda kokku kanneldajad, keda seekord oli üle poolesaja.

“Ma arvan küll, et seekord oli rekordarv,” ütles kandlepäeva eestvedaja ja ürituse hing Õie Pärtel. Ta lisas, et kohal oli nii algajaid kui ka edasijõudnuid. Väikekandle õpitubasid juhendasid Tiina Oks ja Irja Aardam, Õie ise juhendas rahvakandle õpituba.

“Tase on väga erinev,” nentis Pärtel, lisades, et seetõttu õpitigi lihtsamaid lugusid. Pärast õpitube esinesid kontserdil lisaks Pärsama, Valjala, Orissaare jt ansamblitele ka üksikmängijad, näiteks Tiia Tasane, Sigrid Vinn, Marii Keerd ja Ann Kärner.

Irja Aardam, kes juhendab Leisis muusikaringi, oli tulnud kolme erinevas vanuses mängijate grupiga. Kohal oli ka Mart Aardam, kes aitab nõu ja jõuga, kui mõnel kandlel näiteks keel katkeb.

Heaks kandlemängijaks saamine nõuab Õie Pärtli sõnul kindlasti palju tahet ja harjutamist. “Kannel on nii armas pill ja kes on selle pilli endale teinud, need kindlasti kodus mängivad ka,” arvas Pärtel. Kes käivad aga mõnes ansamblis mängimas, siis neil tuleb juba tõsisemalt harjutada.

Õie Pärtli sõnul sai kandlemäng erilise hoo sisse, kui 2000. aastate alguses hakati Leisis pillilaagreid korraldama ja ise pille tegema. Sealne kant on alati olnud kandlemängu poolest tuntud. Esimesel kandlepäeval oligi palju Leisi õpilasi ja Orissaarest tookord vaid üks. “Mõtlesin, et teen proovi ja vaatan, mis saab, ning mul on ääretult hea meel, et see üritus on aina kasvanud,” rõõmustas Õie Pärtel.

Aire Heinsalu Valjala kandlekoorist kinnitas, et talle kandlepäevad meeldivad. Tore on ka see, et osalejaid on aina rohkem. “Vahva on, kui saad mängida teistega koos, ja samas tuleb ju pingutada ja õppida ka,” rääkis Aire, kes on hobikorras ka kitarri õppinud. “Kuid kandlemäng on tunduvalt lihtsam,” muigas ta.

Leisi valla kultuurijuht Aina Tomson nentis, et kandlemänguga on nii, et kui sa selle pisiku saad, siis ega nii kergelt enam loobu. Pärsama Muigud on kanneldanud aastakese ning kandlepäeval astusid nemadki üles.

Print Friendly, PDF & Email