Kokaõpilased sooritavad uut moodi kutseeksamit (FOTOD) (1)

EI OLNUD VÄGA RASKE: Eneli Vanini ja Helina Kaalu arvates ei olnud eksam eriti keeruline. Foto: Tambet Allik

EI OLNUD VÄGA RASKE: Eneli Vanini ja Helina Kaalu arvates ei olnud eksam eriti keeruline. Foto: Tambet Allik

Sel talvel Kuressaare ametikooli lõpetavad kokaõpilased tegid eile ja täna kutseeksamit, mille korraldus on varasemaga võrreldes oluliselt muutunud.

Õpilased tõmbavad loosiga toitude pileti, koostavad nende valmistamiseks vastavalt ajalisele graafikule tööplaani ning peavad siis valmistama need toidud vastavalt etteantud tehnoloogiale kõiki nõudeid järgides.

“Varem eelnes eksami praktilisele osale samal päeval üsna nõudlik suuline teooriaeksam, nüüd seda enam pole,“ selgitas ametikooli toitlustuse juhtõpetaja Õile Aavik. “Tegelikult on praegu tegu eksami teise etapiga. Esimeses etapis hindasime koolisiseselt suurt osa kompetentsusest, mis puudutas töö planeerimist, menüü koostamist, teenindust, toodete arendust jpm.”

Eksamil tuleb valmistada kaks portsjonit eel-, põhi- ja magusrooga.

Loominguline elukutse

“Väga hea tunne on,” ütles pärast eksamit Helina Kaal, lisades samas, et igal eksamil on alati ka midagi keerulist. Kokaeriala valis ta seetõttu, et see amet kulub ikka ära. “Tahaksin pärast lõpetamist ka edasi õppida, näiteks kondiitriks,” märkis ta.

Eneli Vanin kinnitas, et eksam ei olnud tema jaoks eriti pingeline. “Olen ennegi võistlustel käinud ja seega ei ole see minu jaoks eriti keeruline,” tähendas ta. Kokaeriala valis Eneli just seetõttu, et talle meeldib süüa teha.

“Teen ka kodus väga palju süüa,” kinnitas Eneli, kes on suvel minemas praktikale Kuressaare kuursaali.

Madis Vaher tähendas, et tema jaoks on tegemist loomingulise elukutsega. “Ma saan ise midagi luua ja teha,” selgitas ta, lisades samas, et kokatöö on hea puhas töö ja ei pea muretsema sellepärast, et käed õlised. Suvel oli Madis praktikal Ö-s ja Kahes Kokas ning temaga jäädi väga rahule. Kooli kõrvalt töötab Madis Retro kohvikus.

Eksamikomisjoni kuuluvad peakokad Indrek Kivisalu (Food Studio) ja Toomas Leedu (GO Spa) ning kokaõpetajad Eeve Kärblane (TTÜ Kuressaare kolledž) ja Küllike Varik (Tallinna teeninduskool).

Õppida veel palju

Toomas Leedu ütles, et mõni asi näeb siiski välja palju parem kui maitse. “On näha, et kolm aastat koolis käidud, aga õppida on veel oi kui palju,” tähendas Leedu, kelle sõnul olid eelroad ja pearoad palju paremad, kuid magusroa valmistamisega olid nii mõnedki alt läinud.

“Õpilaste jaoks läks kergemaks see, et nad ei pea enam tegelema lauakatmisega või ise oma roogasid välja töötama,” ütles Õile Aavik. “Samas ei saa nad enam oma eksamitööd ka mitu korda läbi harjutada ning peavad täpselt kinni pidama etteantud retseptist ja tehnoloogilisest kaardist.”

Siiani serveerisid õppurid oma eksamiroogi vanematele või lähedastele, kes selleks eksamile kutsuti. Õpilased pidid ise välja töötama lauakujunduse, menüü ja lilleseaded. Aaviku sõnul on koka õppekava uuendamisel ja kutseeksami vana formaati kavatsetakse edaspidi kasutada koolisiseste eksamite läbiviimisel.

Kolmanda või neljanda taseme kutseeksami sooritab kahel päeval kokku 32 koka- ja toitlustusteeninduse eriala õppijat.

Koka kutseeksami viib läbi Eesti hotellide ja restoranide liit, mille kutsekomisjon eksami edukatele sooritajatele ka kutse omistab.

Print Friendly, PDF & Email