Lõokesed on kohal (3)

“Kevad hakkab tulema, esimesed lõokesed juba kohal,” seisab Sõrve linnublogis. Märgitud on, et vähemalt kolm põldlõokest on juba siinmail.

Harrastusornitoloog ja Sõrve linnujaama pidaja Mati Martinson ütles Saarte Häälele, et kuna lund maas ei ole, saavad väikesed linnud praegustes ilmaoludes hästi hakkama. Samas kui jälle külmemaks läheb ja lumi maha tuleb, võib Martinsoni sõnul esineda ka tagasirännet.

“Jaanuaris ja veebruaris on neid ka enne soojalainetega tulnud. Kui veebruaris on aga külmaks läinud, on linnud vahepeal jälle ära kadunud,” selgitas Martinson. Põldlõokesed talvituvad Martinsoni sõnul Euroopas ja päris Aafrikasse nad siit ei rända.

“Loodus saab ise hakkama,” kinnitas Martinson küsimuse peale, kas inimesed peaksid jaanuaris saabunud lõokesi toitma. Ta lisas siiski, et soovi korral võib linnukestele viljateri jätta. “Meil on see fotovarjend maja taga, kus väikesed linnud söömas käivad,” ütles Martinson.

Peamisteks kevadekuulutajateks peab Martinson ikkagi kurgi: “Kui kured on kohal, siis minu jaoks on kevad käes.” Eelmisel ja üle-eelmisel aastal olid kured Martinsoni sõnul kohal juba veebruari lõpus.

Print Friendly, PDF & Email