Evi Ustel-Hallimäe: hirm töötuks jääda sunnib inimesi leplikuks (5)

ÜKS ETAPP LÄBI: Töövaidluste vähenemiste tõttu suleti kohapealne komisjon, edaspidi käivad saarlaste tööalaseid probleeme lahendamas pärnakad, selgitab Kuressaare töövaidluskomisjoni 18 aastat juhtinud Evi Ustel-Hallimäe. Foto: Tambet Allik

ÜKS ETAPP LÄBI: Töövaidluste vähenemiste tõttu suleti kohapealne komisjon, edaspidi käivad saarlaste tööalaseid probleeme lahendamas pärnakad, selgitab Kuressaare töövaidluskomisjoni 18 aastat juhtinud Evi Ustel-Hallimäe. Foto: Tambet Allik

“Saareline asend piirab inimeste valikuid, sest kui sa oma töökoha kaotad, kuhu sa siis lähed? Info, et sa oled vallandamise või saamata jäänud palga tõttu töövaidluskomisjoni läinud, liigub ju tööandjate seas,” põhjendab Evi Ustel-Hallimäe, tööinspektsiooni Kuressaare töövaidluskomisjoni endine juhataja, miks töövaidlusi on väheks jäänud. Paraku sai töövaidluste vähesus saatuslikuks talle endalegi.

Eelmisel nädalal kraamis Evi Ustel-Hallimäe oma lauasahtlid Saaremaa tööinspektsiooni majas tühjaks ja andis oma töömaterjalid üle Pärnu töövaidluskomisjonile, kes hakkab edaspidi käima ka saarel töövaidlusi lahendamas.

Te olete töövaidluskomisjoni Saaremaal juhtinud väga pikka aega.

Jah, 18 aastat, algusest peale. Töövaidluskomisjonid loodi üle Eesti kõigis maakondades 1. septembrist 1996. Töötasin toona tööinspektsioonis inspektor-juristina, üle aasta oli mul seal staaži, kui pakuti võimalust minna üle uude loodavasse asutusse. Me rajasime selle komisjoni sisuliselt nullist. Oli ainult seadus, mille alusel tuli töövaidlusi lahendada, ja tühi ruum, mis tuli ka sisustada. Esimesel kolmel kuul ei tulnud mitte ühtegi klienti, istusime sekretäriga oma tühjade laudade taga. Ega meil endalgi olnud ettekujutust, kuidas asi minema hakkab, kuidas esimest istungit läbi viia. Aga iseõppimise ja pimeduses kobamisega sai need asjad käivitatud.

Edasi loe tänasest Saarte Häälest.

Print Friendly, PDF & Email