Muusika-aasta 2015: et iga saarlane leiaks oma kontserdi

Teema-aastate reas on tänavune aasta pühendatud muusikale. Nagu on öelnud muusika-aasta projektijuht Kristel Üksvärav, ei ole päris nii, et muusika-aasta algab ja on valmis, see täieneb ja areneb pidevalt. Seega polegi päris täpselt teada, mis kõik toimub.

Saare maavalitsuse kultuurinõunik Valve Heiberg tõdes, et maakonnas seni midagi spetsiaalset selleks aastaks kavandatud pole. “Toimuvad kõik traditsioonilised festivalid, kontserdid ja mõned uued üritused ning kindlasti lisandub neid aasta jooksul juurdegi,” ütles Heiberg. Näiteks toimub mais Saaremaal üleriigiline XI laste orelifestival ja juba sel nädalavahetusel saab teoks IX koolinoorte segakooride konkurss-festival. Ka tänavune muuseumiöö kannab nime „Öös on muusikat“.

Üks mis kindel on, et muusika-aastal on augustis kõigis maakondades kavandatud Veljo Tormise loomingust koosnevad koorikontserdid. „Minu muusika-aasta soov on, et saarlased leiaksid just n-ö oma kontserdid üles, aga avastaksid ka mõne uue stiili või esineja,” tähendas kultuurinõunik. “Ja et sel aastal jõuaksid kontserdile ka need, kes seal tavapäraselt ei käi.”

Kontserte ja festivale on iseenesest palju. “Näiteks juulis toimub meil igal nädalal mingi festival. Väiksemaid kontserte ja muusikaüritusi jagub terveks aastaks nii oma saare muusikutelt kui mujalt esinejatelt,” sõnas Heiberg.

Nagu öeldud, täienevad programm ja kalender pidevalt ja seejuures kutsub kultuurinõunik kõiki korraldajaid oma üritustest teada andma, et need jõuaksid muusika-aasta kalendrisse. “Oodatud on üritused, kontserdid, muusikaga seotud ettevõtmised ja algatused, mis 2015. aastal aset leiavad.” Selleks tuleb saata kiri aadressil info@muusika2015.ee.

Muusika-aasta kutsus ellu kultuuriministeerium, tegevuste koordineerija on Eesti muusikanõukogu.

Print Friendly, PDF & Email