Saaremaa 1988. aasta Noorte Hääles: Kingissepa muutus Kuressaareks ja Kommunismiehitaja Saarte Hääleks (2)

RÄÄKIS ASJAST: Täitevkomitee esimehe Ants Tammlehega oli pikk intervjuu lehe esiküljel. Foto: repro

RÄÄKIS ASJAST: Täitevkomitee esimehe Ants Tammlehega oli pikk intervjuu lehe esiküljel. Foto: repro

Pilguheit 1988. aastasse on täiesti asjakohane. Noist aegadest on möödunud veerand sajandit, terve inimpõlv. Tänastele noortele on see sügav ajalugu, paljudele meist aga aeg, milles elasime.

Sel ajal hakkas ühiskonnas ilmnema esimesi tagahoidlikke märke uutest tuultest. Juba 1987. aastal, seega enne avalikustamise algust, leidis ajalehes kajastamist “hõlmikpuu sündroom”. Vaieldi selle üle, kuhu ikkagi võib ja tohib Tallinnas ehitada kunstigalerii, meremuuseumi, raamatukogu, teatri ja Estonia maja ning kas selleks tohib maha võtta looduskaitsealuse puu Süda tänava ja Pärnu maantee nurgal paikneval haljasalal.

Küsimus ei olnud niivõrd haruldases puus ega kohas, kuhu vanalinnas ehitada. Rahvas tahtis teada, kui palju suudab ajakirjandus kui nende mõtete esitaja minna – kas saadakse kõrgematest otsustajatest jagu.

28. veebruaril 1988 ilmus ajakirjanik Juhan Aare fosforiidisõja avalöök trükiajakirjanduses. Aprillis avaldas noorteleht Lennart Meri ettekande loomeliitude ühisel pleenumil pealkirjaga “Kas eestlastel on lootust?”.

Tõnu Vare
noortehäällane 1970–1990, praegu suvesaarlane Pajumõisas

Edasi loe laupäevasest Saarte Häälest.

Print Friendly, PDF & Email