Vahur Kersna hittraamatu järjekorras on 43 inimest (3)

LÄHEDAL, ENT KAUGEL: Ulvi Laide sai soovitud teost küll peos hoida, kuid paraku tuleb tal veel järjekorras oodata. Foto: Tambet Allik

LÄHEDAL, ENT KAUGEL: Ulvi Laide sai soovitud teost küll peos hoida, kuid paraku tuleb tal veel järjekorras oodata. Foto: Tambet Allik

Saare maakonna keskraamatukogus Vahur Kersna raamatu “Ei jäta elamata” laenutusjärjekorra hetke viimane – 43. inimene saaks teost lugeda 2016. aasta keskpaigas. Seda siiski teoreetiliselt, sest raamatukogu on populaarset raamatut juba juurde tellinud.

Menuraamatu autor Vahur Kersna palus Saarte Häälel Kuressaare raamatukogu kohta käiva uudise telefonis esmalt üle korrata. “Oh issand, tule taevas appi!” hüüatas Kersna, kuuldes, kui nõutud ta raamat on.

Saare maakonna keskraamatukogu pearaamatukoguhoidja Maire Rauga sõnul on Kersna raamatu järjekorras olijaid üsna palju, kuid see ei ole siiski esmakordne juhtum, kus nõudlus mõne teose järgi on keskmisest suurem. “Aegade jooksul on teisigi raamatuid olnud, mille järjekorras paarkümmend või rohkemgi inimest,” märkis Rauk, tuues näiteks Mihkel Raua “Musta pori näkku”, Valdur Mikita “Lingvistilise metsa” ja teisigi.

Siiski ilmestab hetkeseisu ka tõik, et praegu nõudlejate arvult teisel kohal oleva Mart Kadastiku “Paarismängu” järjekorras on üheksa inimest ehk siis üle nelja korra vähem.

Praegu on keskraamatukogus Kersna teost “Ei jäta elamata” kõigest kaks eksemplari, kuid täiendus on juba tellitud. Kolm lisaeksemplari peaks kohale jõudma järgmisel nädalal. Seega 43. ootaja päris 2016. aastani ootama ei pea ning saab löögile halvimal juhul juba paari-kolme kuu pärast.

“Inimesed on järjekorrast teadlikud ja me palume ka, et võimalikult kiiresti loetaks,” ütles Rauk, lisades, et üldiselt lugejad ikka arvestavad järjekorras ootavate huvilistega.

Ulvi Laide, kes eile raamatukogus käis, on Kersna raamatu järjekorras kuueteistkümnes. Detsembri keskpaiku, kui ta järjekorda pandi, oli ta 22. kohal. Raamatut tahab Laide lugeda seetõttu, et Kersna on talle televisioonis sümpaatse mulje jätnud. “Palju kiidetakse ka,” lisas Laide igatsetud teose kohta.

“Seda raamatut oli inimestele järelikult vaja,” arvas Vahur Kersna ise raamatu populaarsuse kohta. Ta ütles, et tänapäeval inimesed “pähemäärimise” peale raamatuid ei osta. Seega oli selle raamatu jaoks õige aeg. Kersna, kelle eelmist raamatut “7×7” on Kuressaare raamatukogus laenutatud 205 korral, märkis, et kui lugeda raamatu Facebooki lehekülge ja sealseid lugejate kommentaare, siis saab ka aru, miks tema teost vaja oli.

Vahur Kersna raamat on Kuressaares otsa lõppenud ka linna ainsas raamatupoes. “Raamatut müüsime üle 200 eksemplari, kuid huvilisi on jätkuvalt,” ütles Kuressaare Rahva Raamatu juhataja Merike Jalakas.

Raamatukogude info- ja kataloogisüsteemi RIKS andmetel oli Vahur Kersna viimase teose vaba eksemplar Saaremaal eile olemas vaid Kaali raamatukogus.

Raido Kahm, Raul Vinni

Print Friendly, PDF & Email