Linnapea tahab radarimasti kolida (21)

Kuressaare linnapea Hannes Hanso nentis politsei- ja piirivalveametile saadetud kirjas, et kuigi 2012. aastal valmis uus politsei- ja päästjate maja, asub 60 meetri kõrgune radarimast piirivalvestaabi endisel territooriumil Tallinna tänav 19.

“Kuressaare linnavalitsus on seisukohal, et radarimast häirib muinsuskaitseala oluliste vertikaalsete dominantide vaadeldavust ja on sobimatu asukohalt Kuressaare südalinnas,” kirjutas Hanso. Ta soovitas viia mast tööstuspiirkonna reformimata riigimaale Voolu tn 12.

“Küsimus vajab kaalumist ja selles küsimuses kiireid otsuseid teha ei ole võimalik,“ ütles Saarte Häälele politsei pressiesindaja Kaja Grak.

“Kuressaare kohtuhoone on kaitse all riikliku ehitismälestisena, mis on üks esinduslikumaid varaklassitsistliku fassaadilahendusega hooneid Kuressaares,” kirjutab esmaspäeval muinsuskaitse Saaremaa vaneminspektor Rita Peirumaa Kuressaare politseijaoskonna juhile Rainer Antsaarele.

Aastast 2014 asub ajaloolises kohtuhoones Tallinna tehnikaülikooli Kuressaare kolledž ja kinnistule on rajatud kolledži väikelaevaehituse kompetentsikeskus. Peirumaa edastas muinsuskaitse seisukoha – radarimast on muinsuskaitsealale ja riikliku ehitismälestise kõrvale sobimatu rajatis.

Esiteks küünib masti kõrgus 66 meetrini, ületades ajalooliste linnakirikute tornide kõrgusi. Näiteks masti vahetus läheduses oleva Laurentiuse kiriku torni kõrgus on ca 38 meetrit. Lisaks rikub mast kaugvaateid Kuressaare vanalinnale. Masti paiknemine ajaloolise Kuressaare kohtuhoone vahetus läheduses rikub oluliselt vaateid mälestisele.

TTÜ Kuressaare kolledžist öeldi, et praegu käib kinnistu neile üle andmise protsess. “Kokkuleppe kohaselt jääb mastialune maa hoonestusõigusega siseministeeriumile,” ütles MTÜ Kuressaare Campus juhatuse liige Jaanis Prii, kelle sõnul on masti ümber korralik aed ja seda valvatakse videokaameratega. “Meie masti äraviimise vastu ei ole, aga ega see meid ei sega ka,” nentis Prii.

Print Friendly, PDF & Email