Paljude asjadega on nii, et sisu peab olema kindlasti üks ja seesama. Vorm võib olla ka teistsugune. Retro peakokk Sander Väärt (fotol) ütleb, et traditsioone ei maksa lõhkuda, kuid mõne väikese erinevuse pärast ei maksa kohe veel perutama hakata.
Korraldades tänavaküsitlust jõulutoitude kohta, kuuleb suure tõenäosusega järgmist loetelu: verivorst, seapraad, hapukapsas, kõrvitsasalat, pohlamoos jne, jne.
Sander Väärt tunnistab, et on ka ise traditsioonide austaja. “Meil on kodus ikka tavaline jõululaud. See peab olema, loob jõulutunde,” kinnitab kokk.
Väärt pakkus Saarte Häälele välja restorani jõulumenüü, mille ta ise välja mõelnud on. See koondabki tema arust kõik need õiged jõulumaitsed. Kuid veidi teistsugusel kujul.
Nii on verivorst leidnud tee maapirnist tehtud supi sisse. Väärt kiidab maapirni kui väga maitsvat ja tervislikku looduseandi. Praeks tehtav sealihatükk pole ka kõige traditsioonilisem praekamakas, vaid hoopis sea kõhuäär. Mõned tunnid marineerimist ja ahjus küpsemist ning liha suisa sulab suus.
Edasi loe teisipäevasest Saarte Häälest.