20 aastat kurdi ja afgaani põgenike saabumisest Säärele: Sõrulaste uskumatu jõuluõhtu (1)

VEEL TURISTIDELE VAADATA: Lätlaste tuukrilaev Katran, mille pardal oli 20 aastat tagasi 149 kurdi ja afgaani põgenikku, seisis Sääre tipus aastaid turistidele vaadata kui mälestusmärk õnnetust merereisist. Foto: Irina Mägi

VEEL TURISTIDELE VAADATA: Lätlaste tuukrilaev Katran, mille pardal oli 20 aastat tagasi 149 kurdi ja afgaani põgenikku, seisis Sääre tipus aastaid turistidele vaadata kui mälestusmärk õnnetust merereisist. Foto: Irina Mägi

Jõululaupäeva hommikul 1994 lõpetas Mati Sepp Tammuna piirivalvekordonis oma valvekorra. Säärele, tuletorni juures asuvasse koju saabudes istus ta koos kaasa Silviga kohvilauda ja nägi aknast välja vaadates poolsaare tipus väikest laevukest.

“Äkki nägime, et üks mees sammub mööda kaldaäärt meie poole. Mõtlesime, kas tõesti on kalalaev sinna kinni jooksnud,” meenutas Silvi Sepp.

Kalalaevaga siiski tegu ei olnud. Üleni märg tumedat verd mees tuli abi paluma. Üsna kohe sai selgeks, et pisikesel alusel olid merehädas inimesed.

“Esimese valuga ei rääkinud mees midagi. Lõpuks tuli välja, et ta oskas vene keelt. Päästa oli vaja üle saja inimese. Panin traktorile hääled sisse, väikese järelkäru taha ja sõitsime naabrimees Mati Petroviga laeva juurde. Imestan siiani, kuidas niisugusesse laeva ligi 150 inimest ära mahtus,” ei suuda Mati Sepp praegugi mõista, kuidas põgenikud täistuubitud alusel enam kui kolmekümnetunnise loksumise Lätist Sõrve randa vastu pidasid.

Edasi loe laupäevasest Saarte Häälest.

Print Friendly, PDF & Email