Meetrise jõulupuu saab 10 euro eest (FOTOD)

KUMB ON KENAM? Minni ja Meelis Vallaste Muratsist tulid kuuske valima Kuressaare südalinna. Foto: Tambet Allik

KUMB ON KENAM? Minni ja Meelis Vallaste Muratsist tulid kuuske valima Kuressaare südalinna. Foto: Tambet Allik

Mõned päevad enne pühi on kuusemüük Kuressaares täies hoos. Müügihind sõltub suuresti puu kõrgusest ja väljanägemisest, kuid keskmiselt küsitakse meetri eest 10 eurot.

Pärastlõunal läks kuusemüük lahti otse südalinnas. Enne veel, kui Kuressaare Lions-klubi mehed oma kuuselasti koormast maha jõudsid laduda, oli käputäis inimesi ootamas – saaks juba kõige kenama puu välja valida.

Lionite president Marek Raud muheles, et oleks lumi maas, oleks õige meeleolu ka, kuid kuusemüük paistis selletagi kenasti minevat. “Puud on meil oma meeste metsadest,” kinnitas Raud, seega on tegemist puha saaremaise kraamiga.

Kuressaare lionid müüvad kuuski kesklinnas ka täna ja müügitulu läheb heategevuseks. “Kuressaare linnas elavatele üksikutele eakatele teeme jõulukingid igapäevaeluks vajalikest asjadest,” ütles Raud. Nimekirja, kellele kingitused teha, saavad nad igal aastal linnavalitsuse sotsiaalosakonnast. Kingid jõuavad adressaatideni enne jõule.

Juba paar aastat Kuressaares jõulupuid müümas käiv mandrimees Martin Kopli oli tänavugi Saare Selveri juures kohal. Oma sõnul on ta Selveri juures olnud juba eelmisest reedest ja kinnitas, et ostetakse küll. “Mida lähemale jõuludele, seda paremaks müük läheb. Ei kurda üldse,” nentis Kopli.

Martin Kopli müüdavad puud on Põltsamaalt. Nende seas on nii nulgusid kui ka hõbekuuski ning puid on päris tillukestest kuni mitme meetri kõrgusteni. Enim ongi Kopli käest ostetud kahemeetriseid jõulupuid. Temal on nulu meetrihind 10 eurot, kaharal hõbekuusel aga 20 eurot. “Nulgu läheb hästi,” märkis Kopli.

RMK kutsub nagu varasematelgi aastatel kõiki jõulude eel riigimetsa endale ise sobivat kuuske valima. RMK metsakasvatuse peaspetsialisti Toomas Väädi sõnul on pakutav võimalus iga aastaga populaarsemaks muutunud.

Enne metsa minekut tuleks tutvuda riigimetsade kaardiga RMK kodulehel või mobiilirakenduses ning teha endale selgeks, kus asub riigimets. Metsas tuleb aga kindlasti reegleid järgida. Jõulupuu võib võtta vaid sealt, kus sel pole lootust suureks kasvada – tee- ja kraaviservadest, liinide ja vana metsa alt.

Kuuse eest saab tasuda internetiülekandega või mobiilimaksega, hind sõltub puu kõrgusest: kuni meetrine kuusk maksab 3 eurot, 1–2-meetrine 8 eurot ja 2–3-meetrine kuusk 13 eurot.

Print Friendly, PDF & Email