Saaremaa lihatööstus investeerib tootmisse üle kolme miljoni euro

LIHAVEIS EUROOPASSE: Saaremaa lihatööstuse finantsjuht Marek Raud näitab lihaveise tükke, mida saab edaspidi tänu investeeringule laagerdama hakata ja siis nii Eestis kui ka hoopis kaugemal müüa. Foto: Tambet Allik

LIHAVEIS EUROOPASSE: Saaremaa lihatööstuse finantsjuht Marek Raud näitab lihaveise tükke, mida saab edaspidi tänu investeeringule laagerdama hakata ja siis nii Eestis kui ka hoopis kaugemal müüa. Foto: Tambet Allik

Laiendamaks oma ekspordivõimalusi, investeerib Saaremaa lihatööstus tootmisse üle kolme miljoni euro. Sellest 25 protsenti annab toetusena Ettevõtluse Arendamise Sihtasutus.

Saaremaa lihatööstuse juhatuse esimehe Kristjan Leedo sõnul investeerivad nad jahutus- ja külmasüsteemide väljatöötamisse ja konstrueerimisse, masinatesse ja seadmetesse.

Samuti investeerivad nad ka tootmissüsteemi päikesepaneelidesse, mille tulemusel alaneb tootmisjääkide maht, tarbitakse vähem elektrienergiat, tõstetakse tootmisjõudlust ja toodetake eksporditurgudele kõrgema lisandväärtusega tooteid.

Terve Euroopa on lahti

Kõnealune kopsakas investeering võimaldab tööstusel edaspidi eksportida toodangut ka Eesti naaberriikidest kaugemale. “Uute süsteemide väljatöötamisega saame pakkuda veel paremat kvaliteeti ja anda eksporttoodetele oluliselt pikema säilivusaja,” selgitas Leedo. See tähendab, et toodangut saab üsna muretult saata Eestist tükk maad kaugemale.

“Külmutatud hot dog’i-vorstidega pole probleemi, neid võib tulevikus viia kui tahes kaugele maailmas, aga tavatooteid saab tänu investeeringule turustada kogu Euroopas,” rääkis Leedo. Ta märkis, et kui toodete transpordile kulub neli-viis päeva, siis on turg Saaremaa lihatööstuse toodetele tulevikus avatud ka näiteks Suurbritannias ja Prantsusmaal. Selle nimel uute võimalike sihtturgudega vaikselt juba ka töötatakse.

“Hot dog’i-vorste, mida oleme müünud üsna korralikult ka Venemaale ja Valgevenesse, saame tulevikus saata tegelikult väga kaugele. Neil on külmutatuna säilivusaeg väga pikk,” kinnitas SLT juhatuse esimees.

Üks uus toode, mida tänu suurele investeeringule hakatakse edaspidi tegema, on laagerdatud veiseliha. “Seda lähiturgudel küll väga palju veel ei tarbita ja ega seda väga palju tehta ka, aga kuna meil on tütar- ja sidusettevõtete kaudu veisekari juba üsna suur, siis hakkame veiseliha laagerdama ja pakkuma Eesti turul ning välismaal ka loomulikult.”

Laagerdatud veiseliha on tunduvalt pehmem ja mõnusam, ta maitseomadused on paremad, ka on laagerdatud veiseliha säilivusaeg tavalise jahutatud liha omast pikem – kuni kuu. Tõsi, selle liha hind on küll pisut kallim. “Ma arvan, et ka seda saab eksportida Euroopasse, kaugemale väga ei kannata. Aga kogu Euroopa peale sel turgu oleks.”

Saaremaa lihatööstuse eesmärk laias laastus ongi tuua turule uusi tooteid ja parendada praegusi eksporditooteid. Projekti kogumaksumus on 3 008 400 eurot, millest 752 100 annab EAS. Kristjan Leedo sõnul on investeering aga tööstuse jaoks ühtekokku koguni 3,5 miljoni euro kanti. “Neid asju, mis abikõlbulikud pole, nagu hoone ehitus, veetorustikud jne, peame nagunii lisaks tegema.”

Üks asi on projekti juures kõrgema lisandväärtusega tooted, teine asi aga see, et projekti tingimuste kohaselt peab SLT kas inimesi tööle juurde võtma või tõstma praeguste töötajate palka. Palgafond peaks kasvama 15 keskmise brutopalga ulatuses. Nõnda ongi lubatud mõlemad variandid: kas lisandub töötajaid, kerkib palk või tehakse mõlemast natuke. SLT plaanib teha mõlemat: võtta juurde nii uusi töötajaid kui ka tõsta veidi palka neil, kes hakkavad uute tööülesannetega tegelema.

Üle 800 päikesepaneeli

Omaette teema on juba mainitud päikesepaneelide paigaldamine tööstuse katusele. “Kuna elektrienergia hind erineb ööpäeva jooksul päris palju, meie saame elektrit börsihinnaga ja meie põhiline tööaeg ongi sel ajal, mil elektrihind on kõrge, siis tänu päikesepaneelidele saame need n-ö tipud maha lihvida. Saame sel ajal kasutada oma toodetud energiat,” selgitas Kristjan Leedo. Tema sõnul toodetakse tulevikus päikesepaneelidega aastas sama palju energiat, kui tööstus ühes kuus kasutab. “Kõik oleneb ka kuust, aga umbes nii ta on. Selle jaotame aasta peale ära ja saame tippaegadel, kui meil energia on kallis olnud, elektrienergia hoopis odavamaks.” Tema sõnul paigaldavad nad tööstuse katusele üle 800 päikesepaneeli.

Projekt peab valmis olema 31. augustiks 2015, tegutsema saab hakata uue aasta algul.

Print Friendly, PDF & Email