Osaluskohvikus heideti terav pilk tulevikku (FOTOD) (2)

PEAD VÄRSKEID MÕTTEID TÄIS: Kati Räim, Karin Viilup ja Genert Allikmaa võtsid osaluskohviku aruteludest aktiivselt osa ja mõtlesid kaasa. Foto: Tambet Allik

PEAD VÄRSKEID MÕTTEID TÄIS: Kati Räim, Karin Viilup ja Genert Allikmaa võtsid osaluskohviku aruteludest aktiivselt osa ja mõtlesid kaasa. Foto: Tambet Allik

Kuressaare kultuurikeskuses oli eile mõnusat kohvikusuminat – noored ühes otsustajatega olid hoogsas keskustelus –, käimas oli tänavune Saaremaa osaluskohvik.

Kohaliku osaluskohviku üks korraldajaist, Saaremaa noortekogu esimees Andreas Hõlpus rääkis, et kirja oli end pannud 154 noort. Nende seas olid peale koolinoorte ka otsustajad, kes päris koolinoorte tegu ja nägu ei olnud, aga noored ja nooruslikud olid nad ometi.

Lisaks võis esimehe sõnutsi olla osaluskohvikus neid, kes end eelnevalt end kirja ei pannud. “Mina jäin väga rahule. See oli täpselt see, mida tahtsime. Kõik oli väga hästi,” kinnitas Hõlpus.

Rahule jäi ka teine korraldajaist, Saare maavalitsuse noorsoonõunik Anneli Meisterson. “Väga äge on olnud! Kui keegi ütleb, et ta on siit midagi enda jaoks saanud, siis mina ütlen ka, et võin rahule jääda.”

Laudkondi oli kaheksa, sest täpselt nõnda palju oli ka teemasid. Need olid seejuures seinast seina: “Saaremaa 2040”, “Appi, ma lõpetan kooli”, “Saare naine peab ära toitma 6 last ja oma mehe”, “Tuleviku töökohad – töötaja või tööandja”, “404 Page not found ERROR! (lehekülge ei leitud – ingl k)”, “Meelelahutus, mis on meil siin teha?”, “Teenides sissetulekut, luues sotsiaalset väärtust” ja “Keelatud vili on magus”.

Viimasena laudkonnas “Keelatud vili on magus” osalenud Saaremaa ühisgümnaasiumi õpilane Genert Allikmaa ütles, et oli tänavu sel üritusel esimest korda. “Minu arvates on kord aastas toimuv osaluskohvik hea koht, kus nii täiskasvanud kui ka noored saavad arutada aktuaalseid teemasid ja pakkuda välja oma ideid, mida muuta ja kuidas muuta,” leidis ta.

Samas lauas olnud Karin Viilup tõdes, et oli ise mulluse osaluskohviku korraldustiimis. Seega ta enam-vähem teab, kui palju sebimist ja toimetamist ürituse korraldamisel on.

“Mina jäin väga rahule,” kinnitas ta. “Sain panna oma hallid ajurakukesed tööle tulevikuplaanide tegemiseks, mis on kasuks edasisel teel.”

“Keelatud vilja” lauajuht Pia-Lotta Toom märkis, et neil õnnestus teemat lahates teada saada, miks noored joovad ja kuidas seda mingilgi määral takistada. “Millised ennetustööd aitaksid ja millest ei ole kohe üldse kasu.”

Laudkond, kus lahati saare naise ülesannet kasvatada üles 6 last ja kantseldada meest, tegutses Teele Viira ning tuntud põllumehe ja tänavuse aasta isa Kaido Kirstu juhtimisel. Nemad võtsid oma arutelu kokku nii: “Et laps kasvaks ideaalses maailmas, peaks laps olema mõlema vanema peegel. Lapsel peaks olema nii mees- kui ka naissoost eeskuju.” Ent tulevikku vaatavaid järeldusi said teha teisedki laudkonnad.

Tänavu olid otsustajate rollis Veiko Viil, Tiia Naagel, Marjana Luist, Ursula Rahnik, Teele Viira, Martin Sepping, Gunnar Siiner, Villu Vatsfeld, Taavi Tuisk, Simmo Kikkas, Triino Lest, Taavi Rauniste, Kaido Kirst, Veigo Väli, Priit Sepp ja Hiie Mook.

Üle-eestiliste osaluskohvikute mõte on selles, et kuigi noortel on võimalus kaasa rääkida nt noorte volikogudes, õpilasesindustes või organisatsioonides, ei leia noored ja “vanad” tihti aega oma igapäevaste kiirete tegemiste kõrvalt maha istuda ja koos tulevikku vaadata.

Print Friendly, PDF & Email