Teadusbuss tuli Saaremaale

Foto: Tambet Allik

Foto: Tambet Allik

Eile ja täna sõitis mööda Saare maakonna koole teadusbuss “Väike vanker”, mille rooli keeras KG vilistlane ja endine Tartu Ülikooli tudeng Priit Laes (fotol(. Tartust sõitsid koos Priiduga Ülikoolide Keskus Saaremaal kutsel saare noortele teadust täis teatrit tegema keemik Arnold Rein Tatunts, bioloog Eneli Simson, arvutitehnik Raid Vellerind ja geograaf Uku-Kaspar Uustalu.

“Iga aastaga oleme koos Maie Meiusega üha rohkem koole saanud kaasata ja Saaremaale tulek oli puhas lõbu,” ütles Laes, kellega vestlesime tema vanas koolis KG-s. “Täna oli kuus etendust, homme on viis. Ega see kerge ei ole, sest kiiresti tuleb jõuda ühest koolist teise ja laval esinedes anda endast kõik,” selgitas Laes. Teadusbussis võivad kaasa lüüa kõigi erialade tudengid. Näiteks KG-s olid aula laval arvutitehnik ja keemik. Lava taga toetasid neid bioloog ja geograaf.

Bussijuht Laes oli siis füüsik.

Sel aastal anti lavalt humoorikalt nõu, kuidas saabuv talv üle elada. Näha sai udu, suitsu ja tuld, kuulda heli levimist ning tunda veidi särtsu, loetles Priit. Lämmastiku abil muudeti õhupallid väikesteks ja heeliumi abil esinejate hääl peenikeseks. Energiat saadi kummikommide põletamisest ja metalliioonidega tehti ilutulestikku.

Neljakümne minuti pikkuse etenduse lõpetas suur pauk. Laes pani õpilastele südamele, et nähtud katsed on tegelikult ohtlikud ja kodus neid järele teha ei tasu. “Tulge Tartusse õppima, siis saate kõike ise proovida,” lubas ta.

Eile külastati Salme, Lümanda ja Kärla põhikooli, Mustjala kooli, Kuressaare Vanalinna kooli ja Kuressaare gümnaasiumi. Täna näeb teadusbussi Saaremaa ühisgümnaasiumis, Aste ja Valjala põhikoolis, Leisi keskkoolis ning Orissaare gümnaasiumis.

Print Friendly, PDF & Email