Naiskoor Piret tähistas 65. sünnipäeva kontserdiga

PIRET: Esimene rida (ukse poolt) Laine Veskis, Merle Rahula, Irina Turja, Aita Ivanov, Marika Mets, Sirje Aru, Aili Ränk, Tiiu Rauk, Riina Pütsepp. Teine rida Marian Hallikäär, Taimi Raamat, Eha Tuisk, Ljudmilla Mihkelson, Leili Soidla, Marika Jürisson, Eevi Laanemaa, Silvi Viggor, Maie Kihlevelt, Õnne Dreiberg, Elle Kuusksalu. Kolmas rida Mari Rahula, Marja-Liisa Kolga, Vilve Pors, Aime Kesküla, Liina Tänav, Õilme Koppel, Raina Tiidovee. Foto: Rudolf Sepp

PIRET: Esimene rida (ukse poolt) Laine Veskis, Merle Rahula, Irina Turja, Aita Ivanov, Marika Mets, Sirje Aru, Aili Ränk, Tiiu Rauk, Riina Pütsepp. Teine rida Marian Hallikäär, Taimi Raamat, Eha Tuisk, Ljudmilla Mihkelson, Leili Soidla, Marika Jürisson, Eevi Laanemaa, Silvi Viggor, Maie Kihlevelt, Õnne Dreiberg, Elle Kuusksalu. Kolmas rida Mari Rahula, Marja-Liisa Kolga, Vilve Pors, Aime Kesküla, Liina Tänav, Õilme Koppel, Raina Tiidovee. Foto: Rudolf Sepp

15. novembri õhtul oli põhjust koguneda Kuressaare muusikakooli, et saada osa naiskoori Piret 65. sünnipäeva kontserdist. Saalitäie publiku ette astus 30 lauluarmastavat naist. Neid dirigeeris Marika Mets, koori kontsertmeister oli Katre Roolaht.

65 aastat koori elus on pikk aeg. Põhjust oli koos olla, puudutada Pireti aja lugu südame, sõna ja lauluga. Aega, mis on sündinud aja puudutusest ja andnud koori elatud elule ning ajale tõelise väärtuse.

Ajast puudutatud olid sel kontserdil kava, repertuaar, vahetekstid koori ajaloost ja väike näitus fuajees, kus eksponeeriti koori esinemisriietusi ja aksessuaare läbi aegade.

Kontserdi kava oli kokku pandud eesti autorite kooriloomingust. Lauldi armastusest, ajast, kodust, õnnest, sõprusest, vihmast, päikesest, suvest, südametest. Repertuaar hõlmas kaasaegsete eesti heliloojate kooriloomingut kergemuusika seadeteni.

Avalauluna kõlas tervituslaul „Üks väike laul oli rannas maas“ – 1975. aastal koori esimese dirigendi Joosep Aaviku kirjutatud moto koorile, mis täitis õrnema soo häältega kogu muusikakooli avara saali. Piretite särast õhkas saali nooruslikku energiat. Lauldi lemmikuteks saanud autorite, sealhulgas Piret Rips-Laulu, Olav Ehala ja koori endise dirigendi Ülle Reinsoo seatud laule.

Kontserdikavast ei puudunud ka üllatused. Ü. Reinsoo „Kaks südant“ saadet ilmestas saksofonil muusikakooli õpilane Martin Vesberg. Samuti tema esitatud „Charleston“ lõi karakteerse meeleolu. Kava teises pooles astusid üles Pireti sõbrad viimase paari aasta jooksul, kellega koos on korraldatud laululaagreid ja ühiselt esinetud. Solistina astus üles muusikakooli laulueriala õpetaja Kairit Sepp, keda kitarril saatis Toomas Tang ja Pihtla valla projektkoor „Karita ja Sõbrad“.

Nende esituses kõlasid humoorikas „Vanamees kündis metsa ääres“ ja kaks Valgre lugu: „Õige valik“ ja „Mul meeles veel“.

Laulude vahele olid põimitud tekstid, mis viisid publiku Pireti varasematesse aegadesse ja nõnda saadi teada, et koor on osalenud aastast 1955 kõigil üldlaulupidudel, naiskooride laulupidudel, rahvusvahelisel suurpeol „Laulusillad“ ja kõigil maakonna üritustel. Kontsertreisid on koori viinud Soome Vääksysse, Tamperesse kooride festivalile,Rootsi Koitjärvele.

Kooril on olnud kuus dirigenti. Peale Aaviku juhatas koori lühikest aega Timotheus Linna, edasi Harry Kuusk, Svetlana Keert, Silja Tammeleht, Ülle Reinsoo ning muidugi praegune dirigent Marika Mets.

1969. aastal sai koor Suure Tõllu naise auks nime Piret. Parematel aegadel on ühel hooajal kooriliikmete arv olnud kõige suurem – 70. Kooril on olnud ka oma meesansambel Vanatoi, mis mitu aastat tegutses.

Piret on läbi tulnud nii vihmast kui päikesest. Paduvihmaga on marsitud naiskooride laulupeo rongkäigus Narvas 2001. aastal, kus pealtvaatajaid polnudki, kuid pidu siiski ära ei jäänud. 2004. aasta üldlaulupeo rongkäik jäi Piretil vihma tõttu küll ära, kuid laulupidu ise siiski toimus – siis juba päikesepaistes.

Unustamatud on olnud ka Piretite suveööd. Ühel suveööl Kaali järve ääres saadi tuttavaks koguni kolme meeskooriga. Neid unustamatuid öid kinnitati ka A. Oidi lauluga „Suveöö“, solistiks Sass Pääsk. Sõpruskoore on Piretil läbi aegade olnud erinevaid. Kahel viimasel aastal on kontserte antud ja laululaagreid tehtud koos Pihtla naiskooriga „Karita“, kes kontserdile ka seekord oma sõbrad kaasa võttis – oma valla laulumehed.

Peale sõprade esinemist järgnesid koori tänusõnad neile, kes Piretile pühendanud suure osa oma elust. Vanima staažiga lauljad on Irina Turja, Leili Soidla, Õilme Koppel, Õnne Dreiberg, Riina Pütsepp, Taimi Raamat, Aili Ränk, Aime Kesküla, Laine Veskis. Järgnesid õnnitlused Heli Jalakaselt, teistelt maakonna kooridelt, sõpradelt-tuttavatelt ja endistelt lauljatelt. Pärast õnnitlusi astusid lavale ka kõik sünnipäevalapse sõbrad ning vilistlased ja ühendkoorina lauldi P.Sarapiku „Ta lendab mesipuu poole“.

Piretil läheb hästi. Osaletud on kõigil maakonna üritustel, sealhulgas maakonna laulupeol „Saagu, saagu üks saar“, sel suvel 26. üldlaulupeol Tallinnas, Saueri oreli taaspühitsemisel. Eesti Naislauluseltsi kuuluv koor laulis hiljuti, 19. oktoobril seltsi 20. sünnipäeval Estonia Kontserdisaalis.

Marika Mets
dirigent

Print Friendly, PDF & Email