Päike valgustab Sauveret ka öösiti (4)

TÖÖTAB PÄIKSETA MITU NÄDALAT: Tehniliste andmete järgi peaks valgusti ilma päikesepaisteta ehk ilma laadimiseta töötama mitu nädalat. Foto: Kätlin Poopuu

TÖÖTAB PÄIKSETA MITU NÄDALAT: Tehniliste andmete järgi peaks valgusti ilma päikesepaisteta ehk ilma laadimiseta töötama mitu nädalat. Foto: Kätlin Poopuu

Laupäeval paigaldas Kärla vallavalitsus Sauvere külla bussipeatuse lähedale päikeseenergial töötava valgusti.

Kärla vallavalitsuse keskkonnanõunik Toomas Raun ütles Saarte Häälele, et valgusti püstitati esialgu testimiseks, ent juhul, kui see end õigustab, võib sarnaseid valgusteid juurdegi tulla. “Tulevikus on meil suur vald, eks siis paista,” lisas Raun.

Keskkonnanõunik selgitas, et päikeseenergial töötavad valgustid sobivad eelkõige nendesse kohtadesse, kus elektrileviga liitumine on praktiliselt võimatu või väga kallis.

Kuna valgusti pandi üles alles laupäeval, ei saa erilisest testimisest veel rääkida, märkis Raun ja lisas: “Vaatame, kuidas ilmaolud on ja kaua ta siis ilma laadimata vastu peab.” Tehniliste andmete järgi peaks valgusti ilma päikesepaisteta ehk ilma laadimiseta töötama mitu nädalat.

Eeskuju võttis Kärla vallavalitsus Pärnumaa Audru vallast, kus augustis paigaldati päikesepatareidel töötavad valgustid üheksasse bussipeatusse. Toomas Raun ütles, et seni ollakse Audrus uuenduslike valgustitega rahul. Samas lisas ta, et ükski neist pole muidugi veel talve või külmaperioodi üle elanud.

Sauvere külla paigaldati uudne valgusti Rauni sõnul seetõttu, et sellesse piirkonda on suhteliselt vähe panustatud. Ka on sealsed elanikud juba eelmisel sügisel rääkinud, et bussipeatuse piirkond võiks olla valgustatud.

Valgusti paigaldamine ja tehnika läks kokku maksma üle 1000 euro. Valgusti on varustatud liikumis- ja hämaraanduriga. Toomas Raun selgitas, et objekti lähenedes saavutab valgusti 100-protsendilise võimsuse ja ooterežiimil põleb 10-protsendilise võimsusega. “Kogu aeg on mingi tuluke olemas,” märkis Raun.

ProLED Group OÜ juhatuse liige Raigo Siitam ütles, et Sauvere valgusti on 28-vatine ja selle aku on seadistatud viisil, mis lubab valgustil töötada võimalikult kaua ilma laadimiseta, ilma et aku eluiga oluliselt väheneks. Tootjagarantii kestab Siitami sõnul 15 aastat.

Siitamgi kinnitas, et valgusti suudab ilma päikesepaisteta töötada vähemalt paar nädalat. Ühest päikesepaistelisest päevast peaks aga piisama, et valgusti jälle tööle hakkaks.

Print Friendly, PDF & Email