Valjalas algab hommik terviseampsuga

ISE TEHTUD, HÄSTI TEHTUD: Valjala kokad Angela Au ja Heive Eist teevad hoidised ise. Nii on odavam ja maitsvam.  Foto: Tambet Allik

ISE TEHTUD, HÄSTI TEHTUD: Valjala kokad Angela Au ja Heive Eist teevad hoidised ise. Nii on odavam ja maitsvam. Foto: Tambet Allik

Valjala põhikooli kokkadel on oma salanipid, kuidas lapsi juurikaid sööma panna.

“Ühepajatoit, kus juurviljad kuubikutena sees, neile ei meeldinud, aga nii kui porgandi, kaalika, kartuli ja kapsa ära riivisime, oli toidul teine mekk,” räägib Valjala põhikooli peakokk Heive Eist.

Ka kokk Angela Au ütleb, et ega lapsed näiteks kõrvitsat ju toorelt süüa ei taha. “Aga kui ära riivida või keeta ning küpsetiste sisse riivida, söövad hea meelega,” kinnitab Angela. Ta räägib, et juurviljad võib ka väiksemateks kuubikuteks tükeldada. “Need lähevad alati paremini, lapsed pole võib-olla harjunud nii palju närima,” ütleb Angela, kelle oma lapsed söövad kodus väikesteks viiludeks lõigatud porgandit ja õuna hea meelega.

Oluline on kindlasti ka serveering. Nii ootab hommikul kooli sisenejaid valvelauas tervislik amps: viilutatud toores porgand, kaalikas või kapsas. Või siis pakutakse viilutatud õunu ja pirne. Lapsed eelistavad aedvilju süüa pigem toorelt kui töödeldult.

Edasi loe laupäevasest Saarte Häälest.

Print Friendly, PDF & Email