Paradoks: miks on venelased valmis püksirihma pingutama? (2)

VENE PARADOKSID: Majandussanktsioonide tõttu on tavainimeste elatustase Venemaal järsult langenud. Sellest hoolimata pole aga toetus Kremli praegustele valitsejatele vähenenud. Vastupidi, viimasel ajal on see isegi tõusnud. Foto: Theguardian.com

VENE PARADOKSID: Majandussanktsioonide tõttu on tavainimeste elatustase Venemaal järsult langenud. Sellest hoolimata pole aga toetus Kremli praegustele valitsejatele vähenenud. Vastupidi, viimasel ajal on see isegi tõusnud. Foto: Theguardian.com

Viimastel kuudel võib meie idanaabri juures täheldada huvitavat, suisa paradoksaalset tendentsi – kuigi Lääne kehtestatud majandussanktsioonid on inimeste elatustaset järsult alandanud, pole toetus valitsusele ja president Putinile märkimisväärselt kahanenud. Miks?

Sotsioloogilised küsitlused näitavad, et viimasel ajal on venemaalaste meeleolud ja finantseelistused muutunud. Ülevenemaalise avaliku arvamuse uurimise keskuse (Всероссийский центр изучения общественного мнения – VTsIOM) hinnangul peab vaid 17% Venemaa elanikkonnast oma kodumaa praegust majandusolukorda väga heaks. Sõltumatu uurimisasutuse Levada keskus küsitluse andmetel on aga 64% venemaalastest veendunud, et Lääne sanktsioonide ja Venemaa vastusanktsioonide tagajärjel on toiduainete hinnad viimastel kuudel järsult tõusnud. 61 protsenti küsitletuist arvab, et lähiajal nende elatustase langeb. Paratamatult tekib küsimus, kas see tähendab, et venelased peavad oma valitsuse kurssi ebaõigeks? Kaugel sellest.

Edasi loe laupäevasest Saarte Häälest.

Print Friendly, PDF & Email