Arhitekt Louis Kahni laeva saaks Saaremaale tuua 870 000 euroga

Arhitekt Louis Kahni laeva saaks Saaremaale tuua 870 000 euroga

Eile Nasva klubis toimunud Saaremaa inspiratsioonikonverentsil kõneldi muu hulgas sellest, et Saaremaalt pärit ilmakuulsa arhitekti Louis Kahni projekteeritud kontsertlaeva Point Counterpoint II saaks Eestisse osta 876 950 euroga. Selle kodusadam oleks seejuures Saaremaal – Kahni tagaigatsetud kodusaarel.

Konverentsi moderaator, Saaremaa arenduskeskuse juhataja Piret Pihel märkis, et kui Kahni laev õnnestuks Kuressaarde tuua, tuleks sellega kogu turismiturundus pealekauba tasuta kaasa. “Me ei peaks selle eest enam eraldi maksma, sest kogu maailm kirjutaks sellest, kuidas laev asub siin,” tähendas Pihel, kelle arvates tooks see huvilisi saarele laeva uudistama igast ilmakaarest. “Võib-olla päris elu lõpuni selle rasva peal liugu lasta ei saa, aga üsna pika liu teeksime me sellega küll.”

Louis Kahni Eesti SA juhatuse esimees Ott Rätsep tõdes, et mõte tuua Kahni laev Eestisse on olemas. Rätsepa sõnul on üks Kahni poegadest Nathaniel Kahn võidelnud väga ägedalt selle eest, et Point Counterpoint II asuks just Saaremaal.

“Kahni kujunemisel arhitektiks on Saaremaa roll olnud määratu,” kinnitas Rätsep.

Laeva ostust on olnud väga huvitatud ka inglise muusik Imogen Heap, kes ihkas laeva oma kontserdipaigaks. “Kui hakkasime aasta alguses selle laeva teemat uuesti üles soojendama, siis võtsime ühendust ka laeva omanikuga ning tuli välja, et laev on täiesti saadaval ja varempakutud tingimused jätkuvalt jõus,” rääkis Ott Rätsep.

Ta märkis, et kui sihtasutusel õnnestuks võimas kontsertlaev ära osta, saaks selle kodusadamaks kahtlemata Kuressaare, ent kindlasti hakkaks see külastama ka teisi Läänemere sadamaid. “Et eesti kultuuri missiooni Trooja hobusena ellu viia,” märkis ta.

Laeva vaderiteks saaks BLRT, kes on lubanud laevale jooksvalt vajalikku hooldust teha, Eesti meremuuseum, kes oleks valmis laeva oma laevastiku koosseisu võtma, ja Tallinnas asuva Noblessneri sadama arendaja Sailinvest.

Kahni laeva hind on Rätsepa andmeil 876 950 eurot. “Kui tahame teha tarku otsuseid ja tuua siia sümbolväärtusega asja, siis võib-olla õnnestub meil see summa Eestimaalt ikkagi leida.”

Kuulsaks arhitektiks saanud Louis Kahn sündis 1901. aastal Kuressaares. Tema vanemad emigreerusid Ameerikasse 1906. aastal, kui Louis oli viieaastane. Kahn ise on öelnud, et temast kujunes arhitekt juba kolmeaastaselt, seega naljaga pooleks öelduna sai temast arhitekt juba Kuressaares. Ta kasvas üles Philadelphias, õppis arhitektuuri Pennsylvania ülikoolis ja oli aastast 1955 kuni oma surmani 1974. aastal samas ülikoolis professor.

Louis Kahnist sai 20. sajandi mõjukamaid arhitekte, tema projekteeritud tippteosed on paljudele noortele arhitektidele praeguseni eeskujuks.

Print Friendly, PDF & Email