Lugeja kiri: Hoolimine ei ole keeruline

Meie kõrval elab hulk inimesi, kes oma elust ei hooli ja justkui jonni pärast suitsuandurit millekski ei pea. Elu suhtes ükskõikseid ei aita isegi päästjate kinnitatud suitsuandur laes, mis võetakse sealt alla, kui see peaks hakkama närvidele käima.

Arvud näitavad, et 18 tänavu üheksa kuu jooksul tulekahjudes hukkunutest kaotas oma elu hoonetes, kus puudus suitsuandur.

Päästeamet on tulekahjudes hukkunute põhjal loonud profiili, kes ja milliste elukommetega inimesed õnnetustesse satuvad. Kes siis? Mees, vanuses 40+, pensionär või töötu, suitsetab kodus voodis või tugitoolis ning tal puudub suitsuandur. Hukkumise hetkel oli alkoholijoobes, tavaliselt tugevas joobes.

Statistikat vaadates saab öelda, et inimesed surevad oma elukohas kuu esimesel kümnel päeval. Just sellel ajavahemikul makstakse välja aga sotsiaaltoetusi ja pensione.

Kui vaadata tänavuste õnnetuste põhjal loodud profiili, on selliseid potentsiaalseid ohvreid meie ümber kõikjal ja me kohtume nendega päevast päeva. Loomulikult ei saa öelda, et nad kõik kujutavad endast reaalset ohtu, kuid tähelepanu tuleks neile pöörata küll.

Mida me ise saame ära teha, et endast ja enda ümber elavatest inimestest hoolida? Kõige lihtsam on alustada sellest, et paigaldada oma koju suitsuandurid. Andur annab meile algavast põlengust kõige esimesena teada ja nii on sul ja ka päästjatel võimalus õnnetusele kiiresti reageerida.

Olemasolevat andurit tuleb kindlasti kord kuus kontrollida, kas see ikka töötab, ja aeg-ajalt tolmust puhastada. Vaadake üle ka oma vanavanemate, tädide-onude kodud. Kas neil on seal ikka ohutu ja ohust teavitamine õigeaegne? Paha ei tee, kui annate päästeametile või kohalikule omavalitsusele teada naabrinaisest või -mehest, kes just kõige paremini hakkama ei saa. Kindlasti ei tohi ignoreerida ilmselgeid ohumärke: napsitamine ja toas suitsetamine, katkised küttekolded, anduri puudumine. Ohust teatamine ei ole pealekaebamine, vaid abistamine, hoolimine. Teeme meie kõigi kaasabil Eesti turvaliseks.

Jaak Jaanso
Lääne päästekeskuse tuleohutuskontrolli büroo juhataja

Print Friendly, PDF & Email