Retro sidus uue peakoka “kuldsete käeraudadega”

VALMIB MAITSEV KANAROOG: Uus peakokk ja poole kohviku omanik Sander Väärt soovib, et külastajad saaksid Retrost maitseelamuse. Foto: Irina Mägi

VALMIB MAITSEV KANAROOG: Uus peakokk ja poole kohviku omanik Sander Väärt soovib, et külastajad saaksid Retrost maitseelamuse. Foto: Irina Mägi4

Kuressaare südalinnas asuva kohvik Retro vastne peakokk ja poole kohviku omanikuks saanud Sander Väärt kasutab saaremaist toorainet ka maailma erinevate köökide roogades.

“Minu eesmärk on see, et igas heas toidus oleks midagigi saaremaist,” ütles Kuressaare ametikoolist kokahariduse saanud, Pädaste mõisas töötanud ja 2010. aastal Eesti aasta kokaks nimetatud Väärt, kes vahepeal töötas mõnda aega Austraalias.

Kohviku teine omanik Indrek Poolak loodab oma sõnul, et kui üldiselt kipuvad kokad Saaremaalt tööle mandrile ja piiri taha, aitab ehk uut peakokka lisaks kodusaare patriotismile kinni hoida poole kohviku omaniku staatus, mida ka „kuldsete käeraudadega“ köitmiseks võib nimetada.

“Kindlasti aitab,” kostis seepeale Väärt ise. “Olen ju isegi ära käinud, aga tagasi tulin sellepärast, et Saaremaal on mu kodu.”

Poolaku sõnul on 1. novembrist Retros töötava Väärti üks suur pluss just see, et uus peakokk paneb rõhku saaremaise tooraine kasutamisele.

“Rautsi talust saame kõik oma juur- ja köögiviljad, Koplimäe mahetalust jahud leibade-saiade küpsetamiseks ja magustoitude jaoks, Riido ökotalust piima ja munad,” loetles Väärt, lisades, et hoiab pidevalt silma peal ka Saare O.T.T-i ehk Otse Tootjalt Tarbijale pakkumistel.

Suur osa retseptidest, mille järgi Retros toitu valmistatakse, on Väärti enda omad. Paljureisinud mehena soovib ta aga tutvustada saarlastelegi oma lemmikroogi erinevatest maailma köökidest. Näiteks Tai köögist pärit Tom Kha suppi, milles muuhulgas on kasutatud saaremaist sibulat.

Kes tahab midagi põnevat maitsta, võiks Retros proovida soolatud kõrvitsaseemneid, marineeritud vutimune ja Saaremaal kasvanud sea nahast valmistatud krõpse.

Retro menüüsse kuuluvad näiteks marineeritud räimesalat vutimunadega ja marineeritud kanarinnafilee Koplimäe tatraga. Tema sõnul tasub kindlasti mekkida ka neid roogi, mis oma koostise tõttu ehk eelarvamust tekitavad.

Toidu kõrvale sobiva keelekaste eest hoolitseb Retros Indrek Poolak, kes on kuus aastat joogimaailma tudeerinud ja õppinud ka Austria veiniakadeemias.

Selle kohta, kuidas tema ja Sander Väärti koostöö alguse sai, rääkis Poolak: “Mina käisin Paargus Sandri juures linna parimat seljankat söömas ja Sander suvel siin Retros linna parimat õlut joomas.”

Sander Väärt on tänavu avatud Retro teine peakokk. Väärti eelkäija Heigo Vitsur, kes on samuti Pädastes ametis olnud, töötab nüüd kokana Soomes.

Print Friendly, PDF & Email