Lugeja kiri: Väitlus kogub noorte seas populaarsust

Laupäeval Kuressaare gümnaasiumis toimunud START-turniiril kohtusid noored hakkajad väitlejad. Kuressaare neljandal väitlusturniiril arutleti teemal “Alkoholitootjad peaksid rahaliselt vastutama alkoholist põhjustatud tervisekahjustuste eest”.

Kuressaare START 2014 turniiril osales üheksa võistkonda, KG-d esindas seitse tiimi ja Saaremaa ühisgümnaasiumi kaks.

Väitlejad tõid välja, et inimesed on meediast väga kergesti mõjutatavad. Reklaamijad kasutavad psühholoogilisi nippe selleks, et veenda inimest ostma kaupa, mida ta muidu ostnud poleks.

Olenevalt sellest, kas tegemist oli “jaatus-” või “eitustiimiga”, hakati argumente ümber lükkama. Jaatajad väitsid, et oma tooteid hästi promovad tootjad on süüdi ja peaksid alkoholist põhjustatud tervisekahjustuste eest rahaliselt vastutama.

Kuressaare START 2014 paremad väitlejad olid: 1. Karoliina Tammel KG-st; 2. Kairi Ansper KG-st; 3. Kristiina Takkis KG-st. Turniiri paremateks võistkondadeks tunnistati: 1. Michael Scott Paper Company KG-st (Karoliina Tammel, Richard Kesküla, Kristiina Takkis); 2. Naiskad KG-st (Loore Kuris, Kairi Ansper, Meril Kallasmaa); 3. Stalini Lehmad KG-st (Kristo Kask, Meeri Martinson, Valeria Liigsoo).

Tänavuse turniiri korraldajad olid Eesti väitlusseltsi poolt KG vilistlased, peakohtunik Tartu ülikooli III kursuse õigusteaduse tudeng ja Eesti väitlusseltsi aktiivne liige Ann Tarkin, turniiri direktor Tartu ülikooli riigiteaduste tudeng Kai Kreos.
Samamoodi toimusid START-turniirid ka Tallinnas, Tartus ja Narvas. Narvas tulevad juba novembri lõpus ka meistrivõistlused.

Head väitlejad sünnivad tänu headele õpetajatele. Väitluskultuuri on Kuressaares edendanud Marit Tarkin, juba mitmendat aastat löövad aktiivselt kaasa Kuressaare koolide vilistlased. Noorte väitlusoskuste arenemisele on kaasa aidanud KG väitlusklubi president Ott Pukk ja Gert Tammel ning SÜG-i väitlustiime juhendavad ja edendavad Kertu Lehtsaar, Martin Priske ja Johannes Rooso.

Lisete Jõema
Kuressaare gümnaasiumi 11b klassi õpilane

Print Friendly, PDF & Email