Saaremaa Ökoküla jäi ilma paarikümnest lambast (9)

Eelmisel kolmapäeval murdsid hundid Lümanda vallas Põllukülas Saaremaa Ökoküla 300-pealisest lambakarjast 20 eesti tumedapäist tõugu lammast.

“See on hundikarja töö, nii palju ei saa üksik hunt murda,” arvas Saaremaa Ökoküla tegevjuht Meelis Kuivjõgi, kelle sõnul oli nende lambakari laiali aetud. Neid loomi, kellest hundid olid söönud, oli väike osa, võrreldes sellega, kes olid maha murtud.

Turvakaalutlustel olid lambad karjamaal koos veistega. Karjamaal on ka elektrikarjused ümber, aga hundi hüppevõime on päris hea, rääkis Kuivjõgi. Ta lisas, et hundid on tiirutanud nende kandis terve suve. Suuremates kogustes murdmisi oli kevadel ja nüüd siis sügisel.

Saaremaa Ökokülas on ka enne lambaid murtud, kuid mitte kunagi varem nii palju. Kahju suurust ei osanud Meelis Kuivjõgi eile öelda. Kokku on Saaremaa Ökokülal praegu lambaid poolteist tuhat, peale selle veised.

Lümanda jahiseltsi juhatuse esimees Jalmar Raud ütles, et nende kandis on üks hundipesakond kindlasti ning nähtud on nelja kutsikat ja kahte vana hunti. Ka läinud reede hommikul oli nähtud üht üksikut hunti üle tee jooksmas. Seda, kui palju hunte täpselt võib olla, on praegu raske öelda, kuna lund ei ole, et kiskjate jälgi näha. “Aga murtud on siin ikka kümnetega,” märkis ta. Praegu hundijaht küll käib, ent hunt on kaval loom ja teda on raske tabada.

Keskkonnaameti metsanduse juhtivspetsialist Roland Rüütli ütles, et teisipäevase seisuga on Saare maakonnas esitatud aktide järgi murtud 128 lammast. “Sel aastal on löögi all olnud Lümanda vald oma küladega, kust on lambaid järjest murtud kuude vältel, ning Lümanda jahimeeste aktiivsus võiks olla suurem,” lausus Rüütli, kelle sõnul ongi lammaste murdmiste esitipus Lümanda vald, seejärel Orissaare, Pöide ja Kaarma vald.

Print Friendly, PDF & Email