Saaremaa rahvateater tahab Kalevit koju tuua (1)

“Millal küll Kalev koju jõuab?”“ – just sellise pealkirja all esietendub juba sel reedel Kuressaare linnateatris Saaremaa rahvateatri uus lavalugu, mille on Oskar Lutsu ainetel kokku kirjutanud ja lavastanud Väino Uibo. “Me kõik siin ootame, millal ta koju jõuab, aga paraku jõudnud ta päris veel pole. Eks ta teel kuskil on,” naeris Uibo uuest lavastusest kõneldes.

Lugu on sündinud inspireerituna peamiselt Oskar Lutsu “Kalevi kojutulekust”, aga ainest on saadud mujaltki. “Kokku siis kolme loo ainetel. Mul on seal sees ka “Valimised” ja “Pärijad”,” rääkis Uibo, kes pani kolm lugu kokku ühe pere looks. “Pliuhkamite pere looks,” täpsustas ta.

Kõigi nende kolme loo vahel on selles tükis teatav hulk aastaid. Tegemist on kindlasti komöödiaga – komöödiaga, millele Väino Uibo on omalt poolt veel veidi vürtsi lisanud. “Olen juurde kirjutanud külaullikese Uude ja väikse koerakese Kuta,” avaldas ta. Samuti on Uibo tänapäevastanud Lutsu arhailist keelt. “Natukene on maha kritseldatud ja midagi on asemele pandud ning kohendatud.”

Tunne on lavastajal praegu, mõned päevad enne esietendust, nagu sel puhul ikka. Veidi kõhe. “Selle lavastuse proovidel panin ehk veidi enam rõhku ka teatriteooriale, mida tänapäeva näitleja kindlasti vajab,” kõneles Väino Uibo. “Näen, et sündimas on trupp, kellega edaspidi juba kergem koostööd teha. Liigume professionaalsuse suunas, aga ilma koolitööta see mõeldav ei oleks.”

Nõnda ei jäägi muud üle, kui reedel sammud teatrimaja poole seada, et näitlejate ja lavastaja koostöö tulemust oma silmaga hinnata.


 

“Millal küll Kalev koju jõuab?”

Esietendub 14. novembril kell 19 Kuressaare linnateatris.

Mängivad: Rando Väljaots, Merike Meriloo, Anna-Maria Lember, Marius Kupits, Leelo Laus, Virgo Neemre, Kalle Kadarik ja Tiia Marist.

Lavastaja Väino Uibo.

Print Friendly, PDF & Email