Sõrulane kirjutas raamatu lapsepõlvekoledustest

Sõrulane kirjutas raamatu lapsepõlvekoledustestLaupäeval esitles Tiina Kurnim (fotol), kes oli 8-aastasena sunnitud läbi tegema ränkraske sundevakueerimise Sõrvest, oma saatusekaaslastele äsjailmunud 242-leheküljelist mälestusteraamatut.

“Kõik minu saatusekaaslased on mind mõjutanud, öeldes, et Tiina, sina pead kirjutama, sinu saatus on kõige traagilisem olnud. Nii ma siis asja käsile võtsin,” ütles laupäeval oma raamatut tutvustanud Tiina Kurnim.

Ta kirjutab ka sellest, kuidas Vene okupandid tema lapsepõlvekodu hävitasid ja kuidas kaheksa-aastasest tüdrukust sai 1941. aastal väike vanainimene, kelle selga vajus katastroofiliselt raske murekoorem, millega tal tuli kaua elada.

1932. aastal Sõrves sündinud Tiina Vapperi (neiupõlvenimi) isa Jaak Vapper oli Anseküla kooli juhataja, kelle punaväelased 1941. aastal mõrvasid. 1944. aastal tuli väikesel Tiinal koos teiste saatusekaaslastega ette võtta teekond võõrsile.
Kodusaarele tagasi jõudnud, lõpetas Tiina Vapper siin kooli ning pärast seda ei olnud tal muud võimalust kui kolhoosi tööle minna. Uus ajastu algas Sõrve neiu elus Tallinna kooli minekuga.

Veel on Tiina Kurnim kirjutanud kohtumisest Koganiga (üks Interrinde juhtidest Tallinnas), Toompea kaitsmisest ning teistest huvitavatest sündmustest, reisidest ja juhtumistest.

Raamatus on lugu ka sellest, kuidas Tiina tädi Tiiu tuli jalgsi koos kurttumma naabrimehe Uueheinamaa Villemiga Poolast koju tagasi. Pikal teekonnal kulutas kange Sõrve naine ära kolm paari sõdurisaapaid. “Nad ei julgenud ühegi rongi peale minna, sest seal olid selliste väsinud poolmõrtsukate nägudega Vene sõdurid. … Jalgsi tulles võttis teekond neil mitu kuud aega,” kirjutab Tiina Kurnim.

Rohkete fotodega teos annab ülevaate ka autori tööelust ja ühiskondlikust tegevusest Tallinnas ning tema sidemetest kodupaigaga.

Pidulikul koosviibimisel Sõrve mälupäeval Torgu kogukonnamajas tundsid kokkutulnud raamatu vastu suurt huvi. Tiina kaasavõetud suurest raamatupakist läks enamik kaubaks.

Print Friendly, PDF & Email