Mele Pesti valas oma Brasiilia kogemused rahvusvahelisse teatmikku (2)

Rahvusvahelises sarjas “Colourful World” (“Värviline maailm”) on trükivalgust näinud järjekordne teaberaamat Brasiiliast. Paberile pani selle Brasiiliaga sina peal olev saarlane, Brasiilia kultuuri ja ühiskonna spetsialist Mele Pesti.

Pesti pajatab teaberaamatus värvikalt põnevast ja mitmetahulisest Brasiiliast. Näiteks saab raamatust teada, et idast läände läbib Brasiilia kolme ajavööndit ja põhjast lõunasse sõit võtab kiirbussiga aega kaks ööd-päeva järjest. Riigi üht otsa läbib troopiline ekvaator, aga lõuna pool on talviti nii külm, et seal sajab lund. Maailma suurima jõe Amazonase kallaste vihmametsad on nii taimestiku kui ka loomastiku poolest maailma ühed liigirikkamad. Eri rasside ja traditsioonide kokkupuutest on aga võrsunud omanäoline kultuur – Brasiiliast on pärit paljud suurepärased muusikud, tantsijad, lauljad ja jalgpallurid.

Mele Pesti ütles, et selle rahvusvahelise sarja ametlik sihtgrupp on 10–14-aastased, see on umbes nagu laste entsüklopeedia.

“Minu arust sobib see küll ka uudishimulikule veel väiksemale või siis hoopis suuremale – ka täiskasvanule, et saada kiiret ülevaadet Brasiilia ühiskonnast, kultuurist,” arutles teatmiku autor. “Püüdsin kirjutada mitte nii hirmus ametlikus stiilis, pigem inimlikult ja läbi oma kogemuse.”

“Colourful World’i” sarja raamatud tutvustavad maailma riike, nende loodust ja kultuuri, ajalugu ja poliitilist süsteemi, eluviisi, tähtsamaid linnu ja vaatamisväärsusi.

Mele Pesti kirjutatud raamat Brasiiliast on ka Kuressaare Rahva Raamatus täiesti olemas. Raamat on ilmunud lisaks eesti keelele ka soome ja rootsi keeles.

Samas sarjas on varem ilmunud teaberaamat Venemaast, Lõuna-Koreast ja Soomest, aga ka Prantsusmaast. Kõik need raamatud on ilmunud selle aastanumbri sees.

Print Friendly, PDF & Email