Leisis peetakse võitlust 80-aastaste kaskede eest (20)

LAS JÄÄDA: Johan Truumaa sooviks, et kased teisel pool teed jääksid alles, mitte ei toodaks ohvriks uuele kõnniteele. Foto: Tambet Allik

LAS JÄÄDA: Johan Truumaa sooviks, et kased teisel pool teed jääksid alles, mitte ei toodaks ohvriks uuele kõnniteele. Foto: Tambet Allik

Leisi alevikus on kogutud ja ka vallavalitsusele üle antud allkirjad 56 inimeselt, kes soovivad, et tulevase kõnnitee ehituse käigus ei võetaks maha Orissaare–Leisi–Mustjala maantee ääres silmailu pakkuvaid suuri 80-aastaseid kasepuid.

Leisi vallalehe Koduvald septembrinumbris ilmus abivallavanem Enno Reisi artikkel, kus oli kirjas, et lähiaastate suuremaks teetööks kujuneb ilmselt kõnnitee väljaehitamine Leisi alevikus. Muu hulgas plaanitakse rajada kõnniteelõik, mis jääb Mere tänavaristi ja Orissaare maantee alguse vahele. Selle lõigu ehitamise eest maksab praeguste plaanide kohaselt maanteeamet.

Reisi artikkel andiski tõuke allkirjade kogumiseks, ütles Saarte Häälele Alma Truumaa, kes elab Mere tänavaristi kõrval ja kelle maja ees mitu neist kõnealustest kaskedest kasvabki. Kased ei asu aga elamukruntidel, vaid on riigimaal.

Nii Johan kui ka Alma Truumaa ütlesid, et neil ei ole kõnnitee ja sellega kaasneva tänavavalgustuse rajamise vastu midagi, kuid nii nemad kui ka teised oma allkirja andnud Leisi elanikud ja suvitajad soovivad, et umbes 80-aastased kased jääksid kasvama.

Alma Truumaa rääkis, et on koos abikaasaga viimaste päevade jooksul üritanud lugeda, kui palju jalakäijaid ja rattureid nende majast möödub ning see arv olevat üsna väike. Vallavalitsusele üleantud avalduses on kirjas, et allkirja andnud inimeste arvates ei ole see teelõik jalakäijale ohtlik.

Enno Reis ütles, et muul juhul poleks sellel paarisaja meetri pikkusel lõigul kõnnitee rajamine ehk mõistlik, kuid tulevikus loodetakse kõnnitee välja ehitada kuni aleviku servani. Reis selgitas, et vald rajab kõnnitee koostöös maanteeametiga ning tõenäoliselt läheb veel aasta või paar aega, kuni ehitustöö pihta hakkab. Praegu teed alles projekteeritakse.

Abivallavanema sõnul pole vallavalitsuse eesmärk kindlasti puude mahavõtmine, vaid liiklusohutuse tagamine. Ta lisas, et Leisi alevik on üks viimastest Saaremaal, kus uusi kõnniteid pole tehtud, vastupidiselt Astele, Kärlale ja Orissaarele.

Uute kõnniteedega kaasneks ka parem valgustus. Reis tõi välja, et praegused tänavavalgustid asuvad üksteisest liiga kaugel.

Vallavanem Ludvik Mõtlep ütles, et eelmisel reedel peeti aleviku elanikega ka selleteemaline koosolek, kus ilmnes selge vastuseis puude mahavõtmisele. Seetõttu üritab vald Mõtlepa sõnul projekteerijalt uusi lahendusi saada. “Kas siis kitsendab seda jalgteeosa või annab seda teisele poole nihutada,” rääkis Mõtlep variantidest, mis võivad ehk kaalumisele tulla.

Maanteeameti Kuressaare esinduse planeeringute osakonna peaspetsialist Ene Kurg märkis, et seda tuleb üpris tihti ette, et maanteede äärde kas istutatakse või seal kasvavad juba puud ja põõsad, mille mahavõtmine tekitab pahameelt.

Kõnealuse juhtumi puhul proovitakse Kure sõnul võimalikult palju puid säilitada ning seetõttu ongi jalgtee planeeritud kahe meetri laiune, kuigi juba 2,5 meetri laiune on suhteliselt erandlik. Ta selgitas, et ehituse käigus võib osa puid alles jätta, kui need just rajatavale kõnniteele täiesti ette ei jää. Jalgtee nihutamine sõidutee poole tema sõnul kõne alla ei tule, sest sõidutee laius jääb selles lõigus alla seitsme meetri.

Print Friendly, PDF & Email