Leisis avati uhke sisu saanud katlamaja (FOTOD) (11)

LÄIKIVAD KORSTNAD: Uhiuute roostevabast plekist tehtud aurutorude ees seisavad vallavanem Ludvik Mõtlep ja KIK-i juhtivkoordinaator Siim Umbleja. Foto: Tambet Allik

LÄIKIVAD KORSTNAD: Uhiuute roostevabast plekist tehtud aurutorude ees seisavad vallavanem Ludvik Mõtlep ja KIK-i juhtivkoordinaator Siim Umbleja. Foto: Tambet Allik

Täielikult hakkpuidule üle läinud Leisi kooli katlamaja korstnatest tuleb nüüd ohtlike osakeste ja musta tossu asemel nähtamatut veeauru.

Eile taasavati pidulikult Leisi keskkooli juba kuu aega töötanud rekonstrueeritud katlamaja, mille ümberehitamist toetas keskkonnainvesteeringute keskus (KIK).

Uuenduskuuri läbinud katlamaja on täisautomaatne ja kohapeal peab inimene seda kontrollimas käima vaid kord nädalas. Leisi vallavanem Ludvik Mõtlep nentis, et kivisöega kütmisel oli tarvis teha palju musta tööd ja ka saastet oli palju rohkem.

Katlamaja, mis kütab koolikompleksi, endist internaadihoonet ja ühte korterelamut, ümbritsesid enne jäätmete hunnikud ja talvisel ajal oli lumi must, märkis Mõtlep.

Vähe jääke

Nüüd, kui uuenenud katlamaja on kuu aega töötanud, on tuhka tekkinud umbes 150 liitrit. “Jääki õieti polegi, kaks 150-liitrist mahutit pole pooleldigi täis,” märkis Mõtlep ja lisas, et nii head tulemust ei osatud oodatagi. Enne viidi tuhka katlamajast välja kärude viisi. Täpset kogust, kui palju seda toona tekkis, ei osatudki öelda.

Hakkpuitu saab katlamajja osta kohalikest ettevõtetest Pärna Metsad OÜ ja Agropartner OÜ, ütles Mõtlep. Lisaks ostetakse RMK oksjonitelt juurde ümarpalki, millest saab vallavanema sõnul samuti väga head hakkpuitu teha. Kivisütt, mida enne kasutati, toodi Leisi algul Poolast ja hiljem Venemaalt.

Vallavanem Mõtlep rääkis, et loodetakse ka soojahinda alandada, kuid sel aastal hinnamuudatust siiski veel ei tule. “Vaatame, kui aastane kütteperiood on möödas, siis saame kalkuleerida juba täpsema hinna. Kohe hinnamuudatust ei tee,” ütles Mõtlep. Ta lisas, et ega praegunegi soojahind Leisis väga kõrge ole – megavatt-tund maksab 63 eurot.

KIK-i juhtivkoordinaator Siim Umbleja ütles, et tänavu valmib Eestis 15 samalaadset katlamaja. “See on kasvav trend,” sõnas Umbleja ja rõhutas samuti, et lisaks keskkonnasõbralikkusele on puit fossiilkütustest odavam.
Uue katlamaja tõttu väheneb Leisis ka kivisüsi põlemisel eralduvate peente osakeste hulk õhus, mis eelkõige kopsudele kahjulikud on. Umbleja sõnul tekitab hakkpuidu põletamine kahjulike osakeste asemel hoopis mõnusa saunalõhna.

Tervisesõbralik

Vallavanem Ludvik Mõtlep rääkis Saarte Häälele, et projekt algas 2010. aastal, mil eelprojekt kokku pandi ja KIK-ile taotlus esitati. Otsus CO2 kvoodimüügist saadud raha eraldamise kohta tuli 2013. aasta esimeses pooles ja töödega alustati tänavu kevadel.

Leisi kooli katlamaja projekteeris inseneribüroo Tandem OÜ ja ehitas OÜ Märja Monte. Rekonstrueerimise hinnaks kujunes ilma käibemaksuta 294 819 eurot, millest pool tuli valla eelarvest ja teine pool KIK-ilt.

Katlamaja ise pärineb vallavanema sõnul aastast 1983 ja esimest korda uuendati seda 1994. aastal. Juba siis mindi osaliselt üle hakkpuidu kasutamisele.

Mõtlep lisas aga, et 20 aasta vanune süsteem oli küllaltki ebaefektiivne.

Print Friendly, PDF & Email