Lääne-Saare valla volikokku pürgib täpselt 100 inimest (20)

ESINUMBRID: Tiina Luks Reformierakonnast, Maidu Varik Sotsiaaldemokraatlikust erakonnast, Urmas Lehtsalu valimisliidust Ühtne Vald ja Taavi Kurisoo IRL-ist. Fotod: arhiiv

ESINUMBRID: Tiina Luks Reformierakonnast, Maidu Varik Sotsiaaldemokraatlikust erakonnast, Urmas Lehtsalu valimisliidust Ühtne Vald ja Taavi Kurisoo IRL-ist. Fotod: arhiiv

Kaarma, Lümanda ja Kärla valla ühinemisel tekkiva Lääne-Saare valla volikogu valimistel osaleb kõige pikema valimisnimekirjaga Reformierakond, kelle valimisnimekirjas kandideerib 33 inimest eesotsas Kärla vallavanema Tiina Luksiga.

“Meil on tõeliselt üle kolme valla nimekiri, kus esinumbrid on kolm vallavanemat, kes on ühinemisvankrit vedanud, ja üks volikogu esimees Ülar Tänak,” ütles Kaarma vallavanem Andres Tinno. Tema sõnul ühtlustataks esmalt hariduskulud, õpetajate palgad ja sotsiaaltoetused, et kõik valla elanikud oleksid ühtemoodi käsitletud.

Kaarma vallavolikogu praeguse esimehe Urmas Lehtsalu juhitud valimisliidus Ühtne Vald kandideerib 23 inimest. Tuntumad nimed Lümandast on nimekirjas Lümanda volikogu juht Mart Maastik ning Priit Penu ja Meelis Kuivjõgi, Kärla vallast Tiina Saare ja Signe Lõhmus ning Kaarmalt Maarika Ellermaa, Mati Mägi, Aivar Lember ja Tauno Klütsnik.

Keskerakonna 18 inimesest koosnevat nimekirja juhib Jaanika Rikko Kärlalt, järgmine on nimekirjas Leo Orb Kaarma vallast ja kolmas on Helle Kukk Lümandast. Keskerakonna nimekiri ongi Kärla valla keskne (13 inimest), kuna Kärlal on Keskerakonna positsioonid kõige tugevamad.

Sotsiaaldemokraadid on väljas 17 inimesega ja nende esinumber on Maidu Varik, järgnevad Rando Kubits ja Kai Kallas. Nimekirjas on ka Kaarma valla probleemidega hästi kursis olevad Ülle Puppart ja Tiit Tilk.

IRL-i nimekirjas kandideerib vaid kaheksa inimest, eesotsas Kärla vallas elava Kuressaare abilinnapea Taavi Kurisooga, järgnevad Tõnu Munk ja Ene Vahter.

Esinumber Taavi Kurisoo põhjendas lühikest nimekirja asjaoluga, et see on rõhutatult väärtustepõhine. “Tahame rõhuda ausale valitsemisele ja rahvaga suhtlemisele ning sellepärast valisime oma nimekirja inimesed, kellel ei ole mingeid plekke minevikus,” selgitas Kurisoo.

Ühtegi inimest ei ole IRL-i nimekirjas Lümanda vallast. “Rääkisime seal ühe seltskonnaga pikalt, aga nad on praegu poliitikas ja selles ühinemisprotsessis nii pettunud, et ei tahtnud poliitikaga vähemalt mitte nende valimiste ajal tegemist teha,” põhjendas Kurisoo.

Lisaks erakondadele astub nendel valimistel üles ka üksikkandidaat Olev Ait.

Eileõhtuse seisuga ei soovinud ükski erakond oma vallavanema ja volikogu esimehe kandidaate veel avalikustada. Reformierakonna esinumber Tiina Luks ütles, et Reformierakonnas ei ole kokku lepitud, kes on vallavanema või volikogu esimehe kandidaat. “Eks see sõltu suuresti valimistulemustest ja mandaadist, mida valijad annavad,” ütles ta.

Kolme valla ühinemisel tekkiva valla volikogu valimised toimuvad 7. detsembril. Selle aasta 1. jaanuari seisuga elas kolme valla territooriumil 7218 inimest, ühinevate valdade territooriumi suurus on Kaarma vallal 391,5 km2, Kärla vallal 216,3 km2 ja Lümanda vallal 199,5 km2 (kokku 807,3 km2).

Lääne-Saare volikogus on 19 kohta, mis tähendab, et igale volikogukohale kandideerib viis inimest.

Print Friendly, PDF & Email