Kalapüügitasud jäävad suures osas samale tasemele

Kutselise kalapüügi kalapüügiõiguse tasumäärad jäävad 2015. aastal Saare maakonnas enamiku püügivahendite puhul ligilähedaselt praegusele tasemele, selgub valitsuse määruse eelnõust.

Eesti kalurite liidu juhatuse esimees Mart Undrest ütles, et kõige enam kasutatavate püügivahendite, nagu nakkevõrgud, mõrrad ja kastmõrrad, tasumäärad jäävad suuresti praegusele tasemele. “Ka traalimeeste tasud ei muutu, eelnõus suuri muudatusi ei ole,” lausus Undrest.

Kõige enam tõuseb Saare maakonnas põhjanooda tasu, mis kerkib 66 eurolt 105 eurole. Lestapüügil kasutatava põhjanooda tasu tõus ei ole Kaunispe sadama omaniku Priidi Saare sõnul mitte hea uudis. “Sel aastal on lesta väga vähe ja kui see tasu veel suuremaks läheb, siis suretatakse lestapüük lihtsalt välja,” leidis Saar.

Saar on niigi mures oma 1991. aastal ehitatud laevade vanuse pärast. “Vanasti oli laeva iga kümme aastat ja siis pidi ta olema sadamast kadunud, ma olen seetõttu kaks laeva meres ära uputanud,” märkis ta.

Kalur Arvi Talk ütles, et püügiriista tasu tõus võib pisut pitsitada neid, kes nootasid niisama kodus hoiavad. “Kui püüda, siis saab ikka hakkama,” lisas ta.

Eelnõu koostajad leiavad, et kuigi püügiõiguse tasude tõusuga võib üldjuhul kaasneda kalurite sissetulekute teatav ajutine vähenemine, on need kulutused õigustatud, kuna arvesse on võetud eelmise aasta saakide suurenemisest tulenev sissetulekute kasv.

Seevastu jõemõrra tasu Nasva jõel langeb 45 eurolt 10 eurole ja ääremõrra tasu Mullutu lahel 61 eurolt 39 eurole.

Print Friendly, PDF & Email