Päevakeskuse töötaja vallandamine tõmbas tülimasina taas hooga käima (18)

Foto: Sander Ilvest

Foto: Sander Ilvest

Kohalikus ajakirjanduses on nädala jooksul ilmunud paar artiklit Kuressaare päevakeskuses kujunenud olukorrast. Muu hulgas väidetakse, et päevakeskuses on toimumas lausa mäss, mille ajendiks on ühe töötaja vallandamine.

Heitmaks valgust “mässu” tagamaadele, võttis Saarte Hääl ühendust Kuressaare päevakeskuse juhataja Piret Sarjase (fotoll) ja töölt lahti lastud tegevusjuhendaja Elja Parbusega.

2002. aastast päevakeskuses töötanud tegevusjuhendaja Elja Parbus ütles, et ta on siiani segaduses ja et mitte keegi pole talle selgitanud tema vallandamise põhjuseid. “Ma tegin oma tööd, nagu jõudsin ja suutsin,” kinnitas Parbus ja lisas, et tema oli eakate tegevusjuhendaja ning kaks teist tegevusjuhendajat on mõeldud erivajadustega inimestele.

Parbus märkis, et ilmselt oli vallandamise üks põhjus see, et tal on asjadest oma arusaam, mille ta on alati ka välja öelnud. “Olen nii kaua seal töötanud ja enam-vähem tean, mida eakad tahavad,” selgitas Parbus, lisades, et oma seisukohad on tal kujunenud mitmes päevakodu eluga seotud punktis.

“Algul ei olnud midagi, aga siis hakkasid pinged tekkima (Piret Sarjasega – toim) ja nii oli lõpuni välja. Konkreetset põhjust ma ütelda ei oska,” kinnitas Parbus, viidates, et ta ei ole veel süvenenudki dokumenti, mis talle eelmisel kolmapäeval üle anti ja mille alusel ta töölt lahti lasti.

Elja Parbus lisas, et paljud toetavad teda ja ta tunneb, et ei ole oma muredega üksi. «Mulle on juba tehtud tööpakkumine,” sõnas Parbus, jätkates, et tal on ka soov edasi töötada, kuna tunneb, et vanus ei ole tema töövõimet pärssinud. Hiljaaegu sai Parbusest pensionär.

Kohalikus lehes oli kirjas, et Elja Parbuse vallandamise tõttu ei osale mõned kollektiivid päevakeskuse sügiskontserdil. Parbus kommenteeris, et ta on sellest žestist liigutatud.

Vallandamisega Parbus aga leppida ei kavatse ja kinnitas, et pöördub lähiajal töövaidluskomisjoni. Päevakeskuse töötajate nimekirjas on ta kuni 1. novembrini.

1. veebruarist päevakeskust juhtinud Piret Sarjas ütles, et tema Parbusele antud ülesütlemisavalduse konkreetset sisu kommenteerida ei saa, kuid lisas, et selles on vallandamise põhjendus kirjas. “Minul ei ole eetiline seda öelda,” märkis Sarjas.

Piret Sarjas lisas, et kui inimesel on avalduse sisuga probleeme, siis on tal õigus pöörduda töövaidluskomisjoni või kohtusse. Praegu meedias toimuv on tema sõnul aga inetu.

“Asutuses on juht ja probleemide korral pöördutakse tema poole, mitte ei otsita abi ajakirjandusest ega anta edasi umbmääraseid teateid,” lausus Sarjas. Ta lisas, et Elja Parbus oli tema kollektiivis ainuke, kes ei nõustunud ametijuhendile alla kirjutama. Sarjas selgitas ka, et päevakeskuses ei ole eraldi tegevusjuhte eakatele ja erivajadustega inimestele.

Samuti märkis juhataja, et päevakeskuse töötajatele ei tulnud Elja Parbuse vallandamine üllatusena ja kollektiiv suhtub sellesse otsusesse pigem pooldavalt. Piret Sarjase juhtimisel töötab üle 20 inimese.

Täna toimuva sügiskontserdi kohta ütles Sarjas, et ära see ei jää ja ka uued esinejad on leitud. Piret Sarjas lisas, et temani jõudis vaid ühe kollektiivi teade selle kohta, et nad ei kavatse osaleda. Teiste kohta luges ta lehest.

Print Friendly, PDF & Email