Saarte aarded tulid korraks koju (FOTOD)

TUNNEB HUVI: Väljapanekut uudistab sõrulane ja sõrulaste pärimuskultuuri edendaja Mari Lepik. Foto: Tambet Allik

TUNNEB HUVI: Väljapanekut uudistab sõrulane ja sõrulaste pärimuskultuuri edendaja Mari Lepik. Foto: Tambet Allik

Kuressaare linnuses avati eile Ungari etnograafiamuuseumi näitus “Korraks koju”, kus eksponeeritakse esemeid, mis ungari vanavarakoguja Aladár Báni kogus 1911. aastal Lääne-Eesti saartelt.

Saaremaa muuseumi vanemteadur Maret Soorsk rääkis, et näitusel eksponeeritud esemed on kogutud Saare-, Hiiu- ja Muhumaalt, need on peamiselt tarbe- ja tekstiilesemed ning mõned ehted. «Kõik on hästi hoitud,» märkis Soorsk. Kokku on esemeid näitusel veidi üle saja.

Näituse organiseerisid ja panid üles teadur Agnes Kerezsi ja restauraator Katalin Sterbetz. Viimane on Soorski sõnul esemeid ka restaureerinud ja korrastanud. Saaremaa muuseumi poolt aitasid näitust korraldada Maret Soorsk ja Olavi Pesti.

Esemete koguja Aladár Báni (1871–1960) oli ungari gümnaasiumiõpetaja, luuletaja, tõlkija, ajaloolane, folklorist ja kultuuridiplomaat, kes hakkas juba keskkoolis huvi tundma hõimurahvaste keelte vastu.

Näituse avamisel olid kohal kultuuriminister Urve Tiidus, Saare maavanem Kaido Kaasik, Tallinnas asuva Ungari instituudi direktor Urmas Bereczki, Balassi instituudi juht Pál Hatos ja Ungari suursaadik Kristóf Forrai.

Kristóf Forrai on Ungari suursaadik Soomes, kuid Saaremaa muuseumi direktor Endel Püüa täpsustas, et õige pea saab temast tõenäoliselt ka Eesti Ungari suursaadik.

Näitus “Korraks koju” saab teoks Eesti-Ungari koostööprogrammi raames ja seda toetavad Ungari instituut ja Eesti kultuuriministeerium. Näitus jääb Saaremaa muuseumisse jaanuari alguseni.

Print Friendly, PDF & Email