Hange pole parteide sõda

Pakuksin veidi mõtteainet, mida peab küünikute pidupäevade aegu läbi elama sõltumatu riigihangete järelevalve ja miks tema töö tähtis on.

Kaks lehte on sisuliselt võtnud positsiooni, et parvlaevahange ei saa olla muud kui parteide sõda. Poliitikud on sama öelnud kas otse või leebemalt – see, kas järelevalve on poliitiline, sõltuvat lõppotsusest, mille nad teevad! Poliitikud ütlevad seega järelevalvele “õige” otsuse ette, aga poliitilist survet otsib meedia hoopis mujalt.

Järelevalveametnikud, kelle teada on nende missioon tagada hangete ausus ja seaduste täitmine, loevad ja kuulevad, et nad on tegelikult mingid partei hüpiknukud. Et valitsus on nende pärast tülis, et keegi on andnud neile korraldusi või on neile koguni makstud selle eest, mille nad tões ja usus on algatanud, et nad ei taha majanduslikult parimat lahendust maksumaksjale.

Neile, kes pole liiga rikutud, selgituseks. Majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi (MKM) valitud väljakuulutamata läbirääkimistega hange on üsna läbipaistmatu ja raskesti kontrollitav, järelikult korruptsiooniohtlik. Sellisest hankest ei anta avalikult teada, seda ei kanta hankeregistrisse nagu teisi, selle käigus peetakse läbirääkimisi, mis on teiste puhul keelatud. Võimalus, et hankija ei ole õiglane, on suur, mistõttu järelevalve peab siin olema eriliselt valvas.

Järelevalvel ei ole praegu tõestust, et neist piiranguist on kinni peetud, ja see on probleem. Ta on saanud pigem avaldusi. Laskem inimestel tööd teha ja lootkem, et ka hankija enda oma hästi ära teeb. Teisipäevani on aega.

Jürgen Ligi
rahandusminister
Jürgen Ligi avaldus on pärit tema Facebooki seinalt

Print Friendly, PDF & Email