Püha kirik sai uue tornikiivri (FOTOD)

VANAD NIPID: OÜ Rändmeister saarlastest puusepad Ando Siim ja Meelis Mölder kinnitavad tornikiivri alla tõrvapapi asemel niiskuseisolatsiooniks kasetohtu, nagu ka vanasti tehti. Foto: Tambet Allik

VANAD NIPID: OÜ Rändmeister saarlastest puusepad Ando Siim ja Meelis Mölder kinnitavad tornikiivri alla tõrvapapi asemel niiskuseisolatsiooniks kasetohtu, nagu ka vanasti tehti. Foto: Tambet Allik

Eile hommikul tõstis Tallinnast tellitud Ithali kraana paika Püha Jakobi kiriku tornikiivri. Ajutise katuse all oli kirikutorn pea aasta.

Eelmine tornikiiver võeti putukakahjustuste tõttu maha eelmise aasta 11. oktoobri varahommikul. Siis kaeti torni kiviosa ajutise katusega ja kiriku rekonstrueerimise projektijuht Matti Mägi polnud sugugi kindel, millal torn uue kiivri saab.

Eile oli Mägi ülimalt rõõmus. “Ilm soosis meid igati ja tornikiiver on nüüd peal,” oli tal nägu naerul.

Nagu tavaks pandi torni munasse läkitus tulevastele põlvedele. “Lisaks tekstile fotod kirikust ja pastoraadist ning vana torni mahavõtmisest. Kohalikud ajalehed ja eurorahad. Samuti leping ehitajaga ja hinnapakkumine,” loetles Mägi. “Las siis saja või kahesaja aasta pärast inimesed näevad, millega me siin tegelesime,” muigas projektijuht.

Uue tornikiivriga rahuloluks oli tal igati põhjust, kuna vana tornikiivri puit oli majasikkudest puretud ja ilmselt oleks kiiver tormituultega alla kukkunud. Uue torni rahastus tuli muinsuskaitseametilt, kes eraldas selleks 100 000 eurot. Lisaks läks projekteerimine maksma ca 6000 eurot ja vana tornikiivri mahavõtmine maksis 8500 eurot.

“Järgmine töö on tugipostidele plekk-katuste tegemine ja välisseinte vuukimine, et niiskus enam sisse ei pääseks. Enne sisetöödega alustada ei saa,” selgitas Matti Mägi. Nendeks töödeks kasutatakse omavahendeid ja sponsorite abi. “Taotluse tegime ka muinsuskaitseametile,” lisas Mägi.

Töö teinud firma Rändmeister OÜ juhataja Juhan Kilumets oli asjade käiguga igati rahul. “Kõik klappis: ilm, kraana, meeste ettevalmistus. Nüüd jätkuvad tööd juba katusel. Ilmselt kuu lõpuni läheb siin, sest kõik oleneb ilmadest,” selgitas ta.

“Tagantjärele vaadates tundub selle vana asja koopia tegemine päris lõbus. Kui projekteeritud on korralikult, siis on lausa lust teha. Kiidan saarlastest puuseppasid Meelis Mölderit ja Ando Siimu, kes karkassi valmistasid. Projekteerija oli samuti saarlane Ain Pihl,” polnud ta kiitusega kitsi.

Tornikiivri materjal tuli Vormsi saarelt. “Sealne mänd on hästi tiheda kasvuga. Puit saadi sealse luteri koguduse metsadest,” teadis Kilumets. “Materjali tuli äärmiselt hoolikalt valida, sest ühe tornikiivri mardikad siin juba nahka pistsid. Uuring veel käib, aga midagi hullu ei tohiks olla. Kui vaja, teeme veel ühe rünnaku,” rääkis ta majasikkudest.

Vahepealne tornikatus pidas Kilumetsa sõnul väga hästi vastu. “Lausa kahju oli seda ära lammutada,” tunnistas Rändmeistri juht.

Kes kiriku juures järgmiste töödega jätkab, pole veel selge.

Print Friendly, PDF & Email