Mustjala sügislaata peeti taas kunagisel laadaplatsil

Tänavust Mustjala sügislaata peeti koolimaja esisel platsil, samas, kus oli kaubeldud ka eelmise sajandi kolmekümnendail aastail.

Sel laupäeval avati samas paigas kaunis kõlakoda. Kontserdi andsid Mustjala segakoor ja naisrahvatantsurühm.

Mustjala koori dirigent Imbi Kolk hindas kõlakoja akustika heaks. Laval on ruumi lauljaile ja avarale väljale massiivsetele pinkidele mahub palju pealtvaatajaid. Tantsupõranda tantsisid sisse rahvatantsijad. Paadikujulist laastkatusega ja draakonipeaga kõlakoda uudistasid kõik laadalised, kes kiitsid Mustjala inimeste ettevõtlikkust.

Mustjala kodukultuuriseltsi Koit, kohaliku rahvamaja ja vallavalitsuse korraldatud sügislaadale oli kaupa pakkuma tulnud 16 müüjat. Laadaloterii korraldas Koidu selts ja loteriivõitudeks olid peamiselt Koidu töökate naiste meisterdatud esemed.

Kõlakoja esisel laval andis võitjaile võidud kätte valla aukodanik ja kultuurihing Valve Lõhmus. “Ma mäletan siinset vana laadaplatsi. Seal, kus praegu autod seisavad, olid hobused. Siis müüdi ka loomi,” rääkis Lõhmus. Ta lisas, et eelmise sajandi esimeses pooles peeti Mustajalas nii sügis- kui ka kevadlaata.

Laadaliste meelest võinuks müüjaid rohkem sügisande ja istikuid pakkuda. Müüki toodud jõhvikad ja kapsad osteti ära esimese tunniga. “Mees saatis mind kodust välja, et istikuid tooksin. Pean aga tühjade kätega tagasi minema,” kurvastas Paatsa küla Saadu talu perenaine Leili Rand.

Mati Maripuu Metskülast aga rõõmustas: “Näe, sain tarvilikku kolmekordset lõnga talvesokkide jaoks. Tasus ikka pikk tee ette võtta.”

Print Friendly, PDF & Email