Estoonlaste külaskäigust saab osa 5000 saarlast

KENA KONTSERT: Sissel-Maria Mägi juhatas beebikontserdi saali Kadri Rõõmu, kes oli koos oma pisikese Jaagupiga väärt muusikat nautima kutsunud ka õde Mari Sarjase. Foto: Irina Mägi

KENA KONTSERT: Sissel-Maria Mägi juhatas beebikontserdi saali Kadri Rõõmu, kes oli koos oma pisikese Jaagupiga väärt muusikat nautima kutsunud ka õde Mari Sarjase. Foto: Irina Mägi

Pühapäeval alanud festivali “Estoonlastelt saarlastele” avamisel kuulutas Saare maavanem Kaido Kaasik Kuressaare ajutiselt Eesti pealinnaks. Seda seepärast, et rahvusooperit Estonia peetakse mingis mõttes riigi üheks sümboliks.

“Iga eestlane arvab, et Estonia on üks me omariikluse sümboleid, meie vaba vaimu ja mõtte kandja. Seega võib öelda, et eeloleval nädalal asub Eesti pealinn Saaremaal,” poetas Kaido Kaasik mõttetera festivali avades ning sellega publikult võimsa aplausi teenides.

Estonia peadirektor Aivar Mäe tunnistas, et estoonlaste külaskäigu planeerimine saarele algas kaks ja pool aastat tagasi ning tegemist on ajaloolise sündmusega. “Estonia teater täies koosseisus – siia tuleb umbes 280 estoonlast – ei ole Saaremaal kunagi käinud,” nentis ta. “On olnud üksikud operetiprojektid, oleme käinud ooperipäevadel, aga nii, et siia tulevad laulu- ja tantsuteater koos ning täisorkester, pole olnud.”

Kuressaare linnapea Hannes Hanso avaldas estoonlastele tänu, et nõnda mastaapne üritus on õnnelikult pea tervesse maakonda jõudnud. Nimelt käib alates eilsest kontserditrupp oma kavaga mööda maakonna koole ja klubisid, et muusika ja tants jõuaksid koju kätte ka Aste, Kihelkonna, Orissaare, Leisi, Nasva, Muhu, Tornimäe ja Lümanda rahvale. Osa saab festivalist kokku 5000 saarlast.

Ehkki festivali avamine toimus pühapäevase õhtu hakul tunnise kammerooperiga “Pikk jõulueine”, algas programm juba sama päeva lõunast, mil kontserti said nautida kõige pisemad saarlased.

Õdusa muusikalise äraolemise tarvis oli linnateatri sinisesse saali laotatud isetehtud värvikirev mängutekk, et põnnidel oleks, kus asjatada ja vanemadki saaksid end seal oma võsukeste sekka Ooper-Kvartetti nautima sättida.

Rahvast kogunes nõnda palju, et kontserdile soovijaid oli Aivar Mäe sõnul isegi rohkem kui pileteid.

Beebikontserti ühes pisipoeg Jaagupi ja õde Mari Sarjasega nautima tulnud Kadri Rõõm ütles, et neile meeldis kontsert väga. “Pisike Jaagup tundis end teiste lastega vahva tegelusvaiba peal kontserti kuulates ülihästi – tantsis ja laulis oma laule,” tõdes ta. Lapsi oli Rõõmu sõnul palju ning üritus oli tema arvates väga tänuväärne ja peredele vajalik.

Tänasest algavad etendused Kuressaare spordikeskusse kerkinud 800-kohalises teatrisaalis. Seal näeb balletti “Bajadeer” ja operetti “Silva”. Kevadest saati on ligi 130 saare noort lauljat, tantsijat ja orkestranti harjutanud lastegala kava, mis jõuab vaatajate ette kolmapäeva õhtul.


 

Sõjavara selts tegi ajaloolise kingituse

Saaremaa sõjavara seltsi juht Margus Sinimets oli festivali avamisel kohal, et estoonlastele väike üllatuskingitus teha. “Meie kätte sattus selline vahva tükike Estonia teatri ajalugu tänu töömehele, kes oli teatris ehitustöid tegemas,” rääkis Sinimets, esitledes klaasitud silti, millel kiri “ENSV riikliku akadeemilise ooperi- ja balletiteatri Estonia direktsioon”.

Ajalooline silt on Margus Sinimetsa sõnul nüüd kümme aastat oodanud, enne kui saarele tulnud estoonlastega koos koju tagasi jõuab. “Meie oleme teda kümme aastat hoidnud, hoidke teie nüüd ise edasi!” naeris seltsi eestvedaja silti üle andes. “Ajalugu tuleb austada,” nõustus ka Estonia peadirektor Aivar Mäe. Tema sõnutsi on silt pärit aastast 1956.

Print Friendly, PDF & Email