Uus-vana Meedla koda

Hilisklassitsistliku fassaadiga Meedla mõisnike Pollide linnaelamu ehk nn. Meedla koda ehitati 18. sajandi lõpust pärineva elamu baasil 1890. aastatel. Odert von Poll ostis maja 6 tuhande rubla eest Karl von Sassilt 24. juulil 1898. a ja müüs 8. mail 1923. a  1 miljoni ja 300 tuhande marga eest Eesti  Pangale.

Hilisklassitsistliku fassaadiga Meedla mõisnike Pollide linnaelamu ehk nn. Meedla koda ehitati 18. sajandi lõpust pärineva elamu baasil 1890. aastatel. Odert von Poll ostis maja 6 tuhande rubla eest Karl von Sassilt 24. juulil 1898. a ja müüs 8. mail 1923. a
1 miljoni ja 300 tuhande marga eest Eesti
Pangale.

Kes ei teaks Kuressaares Lossi tänava ääres asuvat hilisklassitsistliku fassaadiga hoonet? Algselt sel kohal asunud oluliselt väiksem elamu pärines 18. sajandi lõpust. 1890. aastatel sai hoone oma praeguse kuju, kui ehitati ümber esinduslikuks aadlielamuks.

Odert von Poll müüs maja Eesti pangale 8. mail 1923. Peale seda muudeti hoone fassaadi tõenäoliselt turvalisuse huvides, kuna maja ehitati ümber pangahooneks. Hoone üldkuju ja avad säilisid, detailides lähtuti osaliselt algsest lahendusest, seni hoone aktsendiks olnud kahele dolomiitsambale toetuv sepisrõdu lammutati.

Eenduv keskrisaliit liigendati kuue joonia pilastriga, nende vahel on ripprätiku motiiviga raidreljeefid. Esinduslikkust lisavad karniisi lai hammasfriis ning sissepääse kaunistavad kannellüüridega poolsambad. 1940. aastal pank natsionaliseeriti nõukogude võimu poolt. Pärast Teist maailmasõda asus hoones NSVL Riigipanga Kuressaare osakond ja 90-ndatel oli hoone Kuressare linna kasutuses noortekeskusena ja tuntud “Poistemajana”.

Loe edasi Oma Kodu sügisenumbrist

 

Print Friendly, PDF & Email