Muinsuskaitse tunnustas saarlasi (1)

Foto: Tõnu Veldre

Foto: Tõnu Veldre

21. aastapäeva tähistanud muinsuskaitseamet andis eileõhtusel pidulikul tunnustamisüritusel 2014. aasta tublimatele mälestiste hoidjatele üle karikad ja tänukirjad 13 erinevas kategoorias. Saaremaale tuli kolm karikat.

Aasta kunstimälestise kategoorias oli ainult üks kandidaat ja tiitli pälvisid Kuressaare Laurentiuse kiriku altarisein ja kantsel. 1830. aastate teisest poolest pärinevad dolomiidist ja puidust altarisein ning kantsel puhastati ja konserveeriti. Töö teostati OÜ H & M Restuudio konservaatori Merike Kallase juhendamisel. Altari ja kantsli konserveerimisega lõppesid ühtlasi ka suuremad tööd kirikusaali korrastamisel ja ühtse sisekujunduse loomisel.

Aasta arheoloogiamälestise tiitli pälvis kolme kandidaadi seast Kahutsi maalinn. Pöide vallavalitsuse ja Maire Kääridi eestvõttel puhastas kohalik kogukond 2014. aasta kevadel linnusevallid võsast ning suve jooksul niideti õuet ja valle mitmeid kordi.

Muinsuskaitseameti hinnangul on maalinnast kujunenud kohalikele ja külalistele meeldiv puhkekoht, kus saavad kokku mineviku hiilgus ja oleviku elavus.

Parima muinsuskaitselise järelevalve kategoorias pälvis tiitli OÜ Muinassepp (Kuressaare linnuse bastionid, raveliinid ja vallikraav). Muinsuskaitse tõstis siin esile Tõnu Sepa (fotol) äärmiselt olulist rolli tööde koordineerija ja juhendajana alates 2010. a toimunud Kuressaare linnuse restaureerimisel.

Muinsuskaitseamet märgib, et järelevalvaja on linnuse restaureerimisel olnud mitte ainult tööde kontrollija, vaid ka kõikide tööde käigus tekkivate küsimuste lahendaja ja töötajate nõustaja.

Print Friendly, PDF & Email