Pärituul puhus pagevad sõrulased Soome randa (1)

Graafika: Raul Vinni

Graafika: Raul Vinni

“Läänemeri nõudis sel tormisel ööl palju ohvreid. Laseme allatuult, kuidas saame ja laine annab, et meid ära ei täidaks. Meil oli õnne… Oleme tormis kogu päeva ja öö. Oleme läbimärjad,” kirjutas Jämaja juurtega Elmar Köster oma päevikus 1944. aasta 30. septembril.

Sõja ajal ei olnud läände põgenemine spontaanne ega kaugeltki lihtne ettevõtmine. Lisaks emotsionaalselt rusuvale otsusele oma kodu maha jätta tuli tulevastel pagulastel oma lahkumist pikalt plaanida ja korraldada.

Nii on ka 1925. aastal sündinud

Elmar Kösteri märkmetes kirjas, et tema kodukülas Kargis mõeldi lahkumise peale juba 1943. aasta sügisel. Sakslaste sõjaõnn oli selleks hetkeks pöördunud ja rinne hakkas vaikselt tagasi Eesti poole tulema.

1944. aasta sügise hakuks polnud Kösteri sõnul aga ükski Kargi küla neljast paadiomanikust jõudnud veel lõplikule otsusele, kas minna või mitte.

Edasi loe laupäevasest Saarte Häälest.

Print Friendly, PDF & Email