Ohtlik varikatus kaob linnapildist (5)

OHTLIK KATUS: Linnakodaniku arvates on varikatuse ohtlik, eriti veel siis, kui talvel lumi sellele peale sajab. Foto: Janek Ojasaar

OHTLIK KATUS: Linnakodaniku arvates on varikatuse ohtlik, eriti veel siis, kui talvel lumi sellele peale sajab. Foto: Janek Ojasaar

Linnavalitsuse kinnitusel on nad Kuressaares Pikal tänaval asuva endise juuksurisalongi ohtlikust varikatusest teadlikud.

“Spetsialist on selle üle vaadanud ja olukord lahendatakse loodetavasti omanikuga koostöös lähimal ajal,” lubas Kuressaare linnavalitsuse pressiesindaja Geili Heinmaa.

Saarte Hääle tähelepanu juhtis varikatusele tihti linnaliinibussiga sõitev linnakodanik. Meest pani katuse olukord muretsema, sest sellel kasvab juba taimestik. Samas võivad inimesed saju käes bussi oodates selle alt varju otsida.

Linnavalitsuse ehitusjärelevalve insener Aivo Kesküla juhtis tähelepanu sellele, et võimalike inimvigastuste korral või materiaalse kahju tekkimisel vastutab majaomanik. “Lahtise katusepleki või allakukkuva varikatuse tagajärjel tekkivate kahjude hüvitamine ei erine talvel räästast kukkunud jääpurika tekitatud kahjude hüvitamisest,” selgitas ta.

Hoone omanik Arne Pagil oli eile Rootsis ja ohtlikust varikatusest teda keegi seni teavitanud ei ole. “Saadan kohe oma inimese olukorda vaatama,” lubas ta. “Kui ma tulen oktoobris Saaremaale, siis võtan kindlasti ühendust naaberkinnistu omanikuga ja räägime tegevuskava läbi,” lisas ta.

Geili Heinmaa kinnitusel nn kolemajade probleemi korral seadusandlus praegu kuigi palju teha ei võimalda. “Ettekirjutus tehakse seaduses ettenähtud nõuete eiramise korral,” lausus ta ja tõdes, et puhtesteetilistel kaalutlustel, linnapildi risustamise pärast ja sellepärast, et keegi hoonet ei kasuta, seadused tegutsemist ei võimalda. Ent siinkohal saab abiks olla meedia, juhtides probleemile tähelepanu, lisas Heinmaa.

“Külmade ilmade tulekul muutub kolemajade teema oluliseks, kuna need on potentsiaalsed tulekahjukolded ning on oluline takistada neisse sissepääsu,” rääkis Geili Heinmaa. Ta märkis, et linnavalitsusel on lähiajal plaanis koostöös politseiga probleemseid kinnistuid kontrollida.

“Nagu eelnevalt oleme maininud, saaks olukord lahenduse, kui omavalitsusel oleks seaduslik võimalus kolehooned sundmüüki panna,” lausus linnavalitsuse pressiesindaja. Nn edulugudena tõi ta näiteks hooned Pargi 1 ja Garnisoni 4, mille korrastamise on omanikud lõpuks ette võtnud.

Print Friendly, PDF & Email