Saaremaa kangeimal ettevõttel on tööd nii saarel kui mandril

TÖÖ KÄIB: Kuressaare lossivallidel, mis on kahtlemata suurim käsilolev objekt EBC Ehituse jaoks, saab töö Ago Arge kinnitusel valmis tähtajaks – tuleva aasta neljandaks kvartaliks kindlasti. Foto: Raul Vinni

TÖÖ KÄIB: Kuressaare lossivallidel, mis on kahtlemata suurim käsilolev objekt EBC Ehituse jaoks, saab töö Ago Arge kinnitusel valmis tähtajaks – tuleva aasta neljandaks kvartaliks kindlasti. Foto: Raul Vinni

Mõni nädal tagasi Saaremaa ettevõtjate liidult ja Saaremaa arenduskeskuselt Saare Kange 2014 tiitli saanud EBC Ehitus tunnistab, et ehkki tänavune aasta on veidi keerulisem kui eelmine või üle-eelmine, tööd neil õnneks jagub.

Saaremaa ehitusfirma AS EBC Ehitus on ehitustandril vastu pidanud 21 aastat ja rühib vapralt aina edasi. Tunnustus Saare Kange tuli tänavu sügise hakul ettevõttele meeldiva üllatusega.

Ettevõtte juhataja Ago Arge tõdes, et ettevõtjate liit ja arenduskeskus on selliseid tunnustavaid tiitleid kohalikele ettevõtetele välja andnud alles mõned aastad, seega pole paljud sellest tunnustusest vahest kuulnudki. “Liidu oma liikmed rohkem teavad, muu rahvas ei pruugi,” arvas Arge. Ent see ei vähenda muidugi tunnustuse kaalukust.

70 protsenti tööst saarel

Ettevõtte juhi sõnutsi on tegelikult kena, et neid märgatud on. “Aastaid on ikkagi tööd tehtud – 21 aastat ju täis,” sõnas ta. Tööd on ehitusfirmal praegu piisavalt. Jõuaks isegi rohkem teha, kuid hinnad on madalad, seega pole lihtsalt tark ettevõtet Saaremaal laiendada ja täiendavat tööjõudu palgata. “Ehitushinnad ei ole praegu sellised, millega erilist kasumit teeniks,” märkis ta. Tööpakkumisi ettevõttel samas on. Seda nii Saaremaal kui ka mandril.

Seal küll peamiselt Harjumaal ja Tallinnas, kuid ka mujal. “Laias laastus on 70 protsenti objektidest ikkagi Saaremaal ja 30 mujal, enamasti Tallinnas. Teinekord, kui mõne suure objekti saame, siis võib protsent pooleks ka olla,” tõdes ta.

Saaremaal praegu käsilolevaist on kahtlemata suurim Kuressaare linnuse vallide rekonstrueerimine, kus korraga 35 meest tegutsemas. “Ühtlasi on see ka keerulisim ja vastuolulisim objekt,” lisas Arge. Samas on ehitusfirma juht optimistlikult meelestatud ja usub, et tähtajaks saadakse tööd lossivallidel tehtud. Tähtaeg kukub järgmise aasta neljandas kvartalis ja sinna on ju veel aega.

Uus suhteliselt suuremahuline objekt, mille ehitusleping saab allkirjad selle nädala reedel, on Kuressaare Ida-Niidu lasteaed. “Ehituse osas pole seal erakordset midagi, aga et üldehitus ka talve sisse jääb ja objekt peab väga täpselt valmis saama, teeb asja natuke keerulisemaks,” tunnistas Ago Arge. Tema sõnutsi polnud Ida-Niidu lasteaed kaugeltki selline objekt, mille oma tööde hulka võitmises oleks saanud täiesti kindel olla. “Arvasime, et ju mandrimehed võtavad ära selle,” mui-gas Arge.

Läks siiski õnneks ning seega saab tööga õige pea pihta hakata. “Eks ta kirgi muidugi kütab siin turul, hinnad on seal “napid”, millega lepingusse mindi. Kohalikud konkurendid hoiavad nüüd ilmselt kätt pulsil, et asi tehtud saab, nagu projektis on välja kuulutatud.” Lasteaia lammutustööd peaksid pihta hakkama oktoobri keskel, ehitustööd aga tõenäoliselt novembris.

Seitse meest korraga

Alles hiljuti otsis EBC Ehitus oma töötajaskonda täiendust. Kuna suvel oli objektidel ka ajutist tööjõudu, kes septembris oma töö lõpetas, tuli lihtsalt töötajaid juurde vaadata. “Seitse inimest võtsime juurde nädal tagasi,” nentis Arge.

Ehitajaid on Arge sõnul liikvel küll. “Paistab, et Soome turu kokkutõmbamine on alanud. Mul on umbes 20 nime kirjas, kes tahavad veel tööle tulla,” avaldas Arge. Nõnda leiab vähemalt mõni Soomes töötanud mees nüüd taas tööd kodusaarel.

Mandril saadi valmis just kaks Neste tanklat, üks Haljalas ja teine Tartus. Koos ühe Tallinna firmaga on käsil päris suur objekt, Rakvere Targa maja ehitus; töid tehakse ka Tallinnas Telliskivi loomelinnakus asuva büroohoone juures ning Hiiumaalgi on ehitus käsil. “Hiiumaal hakkasime eelmisel nädalal restaureerima Suuremõisa lossi peahoonet,” märkis Arge. Tublisti annavad neile tööd ka korteriühistud, kes tahavad maju renoveerida. Tänavu on värske ilme antud vähemalt kümnele Saaremaa kortermajale.

Ehitusturul üleüldse on aga mõnevõrra keerulisemad ajad Ago Arge sõnutsi taas kohal. “Leebemad ajad olid ehitusturul 2012 ja 2013. Nüüd on keerulisem, sest euroraha on otsas, CO2 kvoodid läbi, lisaks on Saaremaa juba üsna täis ehitatud.” Tulevikuks saab prognoosida remondimahtude suurenemist, kuna viimase 25 aastaga rajatud uusehitised tahavad kaasajastamist.


 

2013. oli päris hea aasta

Viimatise majandusaasta aruande kohaselt olid AS-i EBC Ehitus suuremad objektid mullu Orissaare noortekeskus, Saare Selver, Kuressaare hambapolikliiniku ja Kuressaare haigla B-korpuse rekonstrueerimine ning Kuressaare lossivallide konserveerimine.

Läinud aastat iseloomustas konkurentsi teravnemine, ehitushindade tõusu peatumine, paljude uute alltöövõtufirmade turuletulek. Konkurentsi on teravdanud ka Soome majanduse halvenenud olukord, mistõttu on paljud ehitajad seal tööta jäänud. Töötud ehitajad on aga loonud ka Eestis mitmeid väikefirmasid, mis oma püsivalt madalate hindadega hoiavad ehitushindu all. Mõningast leevendust pakkus kinnisvaraturu elavnemine, mis tõi kaasa uute elamuehituse projektide turuletuleku.

EBC Ehituses oli 2013. aasta lõpu seisuga 86 töötajat, sealjuures oli ettevõtte 2013. aasta keskmine töötajate arv 93. Aastaga suurenes ettevõtte töötajaskond 10 töötaja võrra.

Print Friendly, PDF & Email