Estonia hukku mälestati Karalas ja Ninasel

Foto: Irina Mägi

Foto: Irina Mägi

Pühapäeva õhtul kogunesid inimesed Karala randa Estonia mälestusmärgi juurde, et ühiselt meenutada kakskümmend aastat tagasi juhtunud traagilist õnnetust. Hoolimata tuulisest ja külmast ilmast, oli koos üle poolesaja inimese.

Jumalasõna luges abiõpetaja Tiina Ool Kuressaarest, laulsid Taritu memme-taadi lauluklubi liikmed. Kõnega esines Salava merekultuuriseltsi esimees Urve Vakker. Oma kõnes rõhutas ta, et meie kohus on mäletada ja mälestada. Tema sõnul võtavad kooliõpilased Estonia hukku kui ajaloolist fakti. “Meie kui juhtunu kaasaegsete jaoks on see isiklik tragöödia,” kinnitas Urve Vakker.

Pärast mälestushetke ootas rahvast soojas kogukonnamajas kuum tee ja perenaiste küpsetatud kringel. Kogukonnamajas pajatas Urve Vakker Utö saare juures toimunud laevahukkudest läbi ajaloo.

Mõni tund hiljem süüdati mälestuslõke Estonia mälestusmärgi juures Ninasel. Selleks ajaks oli tõusnud juba tugev torm. Kaasavõetud küünlaid käisid inimesed süütamas metsa varjus, sest tuulisel pankrannikul see ei õnnestunud. Laulis Mustjala segakoor Imbi Kolga juhatusel. Lahkunuile tegi järelhüüde kirikuõpetaja Rene Reinsoo. Poolteist tundi varem oli Reinsoo pidanud mälestusteenistuse Mustjala Anna kirikus.


 

10 saarlast

Estonia huku läbi merehaua leidnuile on Kudjape surnuaiale pandud mälestuskivi kirjaga “Me hüüdsime teid, hõige jäi tuulde…”. Kivile on märgitud kümne hukkunud saarlase nimed: Katrin Kuusk, Terje Lõuk, Tormi Ainsalu, Ivo Vaher, Helen Hendrikson, Tiina Rohulaid, Valev Prei, Arvo Poopuu, Peeter Sepp, Ellen Vaske.

Print Friendly, PDF & Email