Mis on Islamiriik ja mida selle liikmed saada tahavad?

ŠOKEERIVAD VAATEPILDID: Maailma telekanalites on viimastel nädalatel näidatud kohutavaid pilte Islamiriigi terroristide tapatööst. Foto: Zerohedge.com

ŠOKEERIVAD VAATEPILDID: Maailma telekanalites on viimastel nädalatel näidatud kohutavaid pilte Islamiriigi terroristide tapatööst. Foto: Zerohedge.com

Viimastel kuudel on kogu maailma ajakirjanduses ilmunud rohkesti teateid, et Lähis- ja Kesk-Idas on taas pead tõstnud islamiterroristid. Erilise julmuse poolest tuntuks saanud organisatsioon nimetab end ambitsioonikalt Islamiriigiks.

Tegelikult kõlab organisatsiooni ametlik nimi mõnevõrra pikemalt – Iraagi ja Levanti Islamiriik, lühend ILIR. Asjatundjate sõnul on see klassikaline terroristlik rühmitus, kes viimasel ajal on kuulsust kogunud eriti julmade ja võigaste tapmistega Süürias ja Iraagis. Organisatsiooni nn vägitegude loetelu on üpriski pikk: Türgi diplomaatide röövimine, Iraagi armee purustamine ja Mosuli linna vallutamine, turkmeeni šiiitide, kristlaste ja jeziidide massiline tapmine.

Viimastel nädalatel on ILIR endast kõnelema pannud veel sellega, et levitab internetis videosalvestisi pantvangi võetud Ameerika ja Briti ajakirjanike hukkamisest pea maharaiumise läbi.

Edasi loe laupäevasest Saarte Häälest.

Print Friendly, PDF & Email